Share
Serviciile americane de informații: Iranul a doborât din greşeală avionul ucrainian

Serviciile americane de informații: Iranul a doborât din greşeală avionul ucrainian

Agențiile de presă occidentale anunță, citând surse din serviciile americane de informații, că avionul Boeing 737 al Ukraine International Airlines care s-a prăbuşit miercuri la Teheran a fost deborât din greșeală de iranieni.

Posturile de televiziune CNN şi CBS şi revista Newsweek citează responsabili, sub acoperirea anonimatului, care sunt convinşi că apărarea antiaeriană a doborât zborul PS752 al UIA chiar după decolare.

Invocând date înregistrate de sateliţi, un oficial american a spus că avionul cu destinaţia Kiev era în aer de două minute când a fost depistată lansarea a două rachete sol-aer.

Acest lucru a fost urmat imediat de o explozie în vecinătatea avionului, a mai spus oficialul citat de Reuters. Cantitatea de căldură degajată de avion arată că acesta era în flăcări când s-a prăbuşit.

Doi oficiali americani au afirmat că Washingtonul crede că doborârea avionului, care s-a produs într-un moment de tensiuni în creştere între Iran şi SUA, a fost accidentală.

Cu câteva ore în urmă, chiar președintele american Donald Trump menționa că că accidentul aviatic de miercuri din Iran este posibil să fi fost „o greşeală”. „Este posibil ca cineva să fi făcut o greşeală”, le-a spus reporterilor Donald Trump la casa Albă, adăugând că are suspiciuni privind cauzele prăbuşirii avionului, deşi nu a oferit detalii suplimentare.

Cu acelaşi prilej, Trump a precizat că a aprobat mărirea sancţiunilor împotriva Iranului după tirurile cu rachete iraniene din această săptămână asupra a două baze care găzduiau militari americani.

„Deja am făcut asta. Le-am mărit. Erau foarte severe, iar acum le-am mărit substanţial. Le-am aprobat cu puţin timp în urmă în baza propunerilor Departamentului Trezoreriei”, a spus el.

Avionul Boeing al UIA a decolat miercuri dimineaţă din Teheran în direcţia Kiev, dar s-a prăbuşit două minute mai târziu, omorând toate cele 176 de persoane aflate la bord, în principal iranieni şi canadieni.

În jur de 50 de experţi ucraineni au ajuns joi la Teheran pentru a participa la anchetă şi a decripta cutiile negre ale avionului Boeing.

„Într-un moment sau altul, ei vor da cutiile negre, ideal companiei Boeing, dar şi dacă le trimit Franţei sau altei ţări este bine”, a afirmat preşedintele american Donald Trump.

Leave a Comment