Share

La Tulcea a fost lansat la apă cel mai mare iaht din lume VIDEO

Construit de șantierul naval VARD din Tulcea, după ce a fost proiectat de Espen Oeino, iahtul Research Expedition Vessel (REV Ocean) are o lungime de 182,9 metri și este destinat, așa cum îi spune și numele, expedițiilor de cercetare maritime.

Conform producătorului, în cazul utilizării pentru cercetare, iahtul poate găzdui 60 de oameni de știință și 30 de membri ai echipajului, în timp ce reconfigurarea acestuia pentru plimbări de lux pe mări și oceane poate duce la găzduirea a 36 de invitați și 54 de memebri ai echipajului. Interiorul navei a fost realizat de H2 Yacht Design.

„Lansarea REV este o experiență emoționantă. L-am supervizat de la momentul în care era doar o bucată goală de hârtie. Asta se întâmpla acum trei ani și jumătate. A fost o experiență provocatoare, educativă, plină de satisfacții, evoluând într-un lucru mult mai complicat și ambițios decât mi-am asumat vreodată. Este un vârf al carierei mele. Echipa noastră de construcții, grupul VARD și partenerii noștri au lucrat și lucrează incredibil pentru a realiza ceea ce dl. Kjell Inge Røkkes dorește de la această navă uimitoare. Mai avem un drum lung de parcurs și multă muncă grea înainte, dar abia aștept să o duc în Norvegia și să înceapă următoarea fază”, a declarat George Gill, director de proiect și reprezentant al proprietarilor șantierului naval din România.

Conform datelor tehnice puse la dispoziție de producător, REV Ocean este propulsat de patru motoare Wärtsilä care pot permite navei să atingă o viteză maximă de 17,8 noduri. Iahtul poate atinge o autonomie 21.120 de mile nautice cu o viteză medie de croazieră de 11 noduri.

După etapa de construcție derulată la șantierul din Tulcea, între 2017 și vara lui 2019, iahtul REV Ocean va fi transferat la șantierul naval VARD din Brattvag, Norvegia, acolo unde va urma faza de echipare și finisare care ar trebui să dureze circa opt luni. Ultimele detalii vor fi realizate la un șantier din Germania, acolo unde REV Ocean va fi livrat proprietarului, în primul trimestru al anului 2021.

Cele mai impozante iahturi din lume, în prezent

La începutul lui 2019, cel mai mare iaht cu motor din lume era Azzam, cu o lungime de 180,61 metri. Pe locul secund se afla Eclipse (162,5 metri), iar pe trei, Dubai (162 metri).

Într-un clasament, aflat tot timpul în schimbare, al celor mai scumpe iahturi cu pânze din lume, un loc de frunte este ocupat de Sailing Yacht A, o navă de 143 de metri cu trei catarge, fiecare dintre acestea putând genera o viteză de 90 de noduri marine. Construit pentru miliardrul rus Andrey Melnichenko, superiahtul a fost desenat de Philippe Starck, același care a creat și nava Venus, deținută cândva de Steve Jobs. Pe lângă sistemul de navigație bazat pe puterea vântului, Sailing Yacht A are în dotare un sistem hibrid de propulsie, locul de naștere al navei fiind Kiel, Germania. Costul estimat al acestui vis cu pânze este de 400 de milioane de euro.

O altă supernavă cu pânze aflată în patrimoniul unui pământean este Maltese Falcon (Șoimul Maltez). Închiriat de-a lungul timpului de personalități precum Tom Hanks sau Hugh Jackman, superiahtul este una dintre cele mai fotografiate nave cu pânze din lume. Asta pentru că velele sale au o formă aparte, spectaculoasă, menită să furnizeze performanțe excepționale. Construit pentru miliardarul american Tom Perkins, nava a costat undeva între 135 de milioane și 270 de milioane de euro, o sumă exactă nefiind niciodată dezvăluită. Apoi, Maltese Falcon a fost vândut grecoaicei Elena Ambrosiadou, una dintre cele mai bogate femei din lume, pentru 90 de milioane de euro.

Eos este și el un superiaht cu dimensiuni spectaculoase (92,9 metri lungime) pe care îl dețin Barry Diller și soția sa, designerul Diane von Fürstenberg. În 2006, nava a suferit un incendiu și a fost reparată și modernizată până în 2013. Construit în faimoasele șantiere Lürssen, superiahtul are un design interior semnat de François Catroux. La bord pot urca 16 invitați și un echipaj format din maximum 21 de persoane. Prețul lui Eos este de 130 de milioane de euro. Alte superiahturi cu pânze sunt Sybaris (90 de milioane de euro), Athena (47 milioane de euro), Marie (30 milioane de euro), sau Endeavour (18 milioane de euro). Deși nu are un preț amețitor ca al celor mai scumpe iahturi din lume, Shenandoah of Sark uimește prin alura sa clasică și stârnește ropote de aplauze oriunde acostează. Construit pentru a fi oferit cu ocazia pensionării unuia dintre cei mai bogați bancheri americani, Charles Fahnestock, superiahtul de 55 de metri a costat 15,5 milioane de euro.

Teoretic, cele mai scumpe iahturi din lume ar trebui să fie și cele mai mari, însă în clasamentul acestora din urmă se strecoară și excepții de la regulă. Până când REV Ocean va deveni complet operațional, cel mai mare iaht din lume este și cel mai scump, Sailing Yacht A (142,8 metri). Pe locul doi în clasamentul dimensiunilor apare o surpriză: Black Pearl (106 metri). Construit la șantierul Oceano din Olanda și livrat în 2018, acesta este un frate vitreg mai tânăr al Șoimului Maltez. În clasamentul dimensiunilor, pe locurile următoare se află Eos (93 metri), Athena (90 metri), Maltese Falcon (88 metri) și, apoi, noi surprize. Aquijo (86 metri) ocupă locul șase, iar pe șapte se află M5 (77,5 metri).

Citește și:

Leave a Comment