Share

STUDIU: Un Brexit fără acord ar putea duce la dispariția a 43.400 de locuri de muncă în România

Un studiu realizat de Universitatea din Leuven, Belgia, arată impactul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană atât în varianta cu acord cât și în cea fără. Concluziile cercetării arată că România se află printre statele care vor avea de suferit în ambele cazuri.

Studiul sectorial „Impctul Brexitului asupra EU-28”, realizat de Facultatea de Economie și Afaceri a Universității din Leuven și-a propus să analizeze la nivel sectorial impactul Brexitului asupra statelor din Uniunea Europeană. Folosind Global Network Model (GNM), analiștii au luat în considerare pierderile din fiecare țară – din punct de vedere valoric, dar și al locurilor de muncă – atât în cazul unui Brexit „Soft” (cu acord), cât și în cazul unuia „Hard” (fără acord).

Rezultatele demonstrează clar că percepția conform căreia Brexit-ul va afecta doar statele din vestul Europei, mai apropiate de Marea Britanie, este falsă. Țări precum Polonia, Suedia, Slovacia, Cehia, România și Ungaria vor suferi, de asemenea, pierderi substanțiale de locuri de muncă.

Este demn de luat în seamă că diferențele dintre variantele „soft” și „hard” ale Brexit-ului sunt majore. Modelul „soft” arată că, la nivelul celor 27 de state ale UE – exclusiv Marea Britanie – pierderile totale ale Produsului Intern Brut (PIB) vor fi de 0,38%, 280.000de locuri de muncă fiind și ele pierdute. În cazul „hard”, lucrurile sunt mult mai dramatice. Pierderea PIB va fi de 1,54%, iar cea de locuri de muncă va urca la 1.200.000.

În cazul României, cercetătorii Universității din Leuven evidențiază o pierdere de 314 milioane de euro în valoare adăugată și de 9.390 de locuri de muncă în cazul unui „soft Brexit” sau de 1,33 miliarde de euro și 43.430 de locuri de muncă în varianta „hard”.

Leuven - soft Brexit - munca
Leuven - hard Brexit - valoare
Leuven - soft Brexit - valoare

Leave a Comment