Share

Românii rămân pe lista celor care trebuie să se autoizoleze la sosirea în Marea Britanie

În ciuda faptului că Marea Britanie a decis ca persoanele care sosesc în Insulă din 59 de ţări să nu mai necesite autoizolare, românii sunt nevoiți în continuare să intre parcurgă această etapă.

Guvernul de la Londra a anunțat că persoanele revenite în Marea Britanie din 59 de ţări şi 14 teritorii britanice nu vor mai fi obligate să se autoizoleze timp de 14 zile începând cu data de 10 iulie.

Lista cu aceste state a fost stabilită de autorităţile britanice ţinând cont de evoluţia pandemiei şi de criteriul reciprocităţii, cu cele 59 de state fiind convenite aşa-numite „culoare aeriene” de exceptare reciprocă de la obligativitatea carantinei.

Ca urmare, călătorii veniţi din 18 state membre ale UE (plus Irlanda, deja scutită) nu vor mai fi obligaţi să rămână 14 zile în autoizolare după sosirea în Regatul Unit. Se menţine însă măsura autoizolării pentru persoanele venite din state ce înregistrează în continuare o transmitere ridicată a noului coronavirus, precum Suedia, Portugalia Bulgaria sau România.

Nici SUA, Rusia sau China nu se află pe lista britanică cu ţările exceptate de la obligativitatea autoizolării.

MAE român, informat de Marea Britanie pe canale diplomatice

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România a precizat că Marea Britanie a informat, pe canale diplomatice că, momentan, se menţin restricţiile existente la frontierele Marii Britanii şi Irlandei de Nord pentru cetăţenii români.

„Partea britanică a informat, pe canale diplomatice, anterior anunţului public, faptul că, momentan, pentru cetăţenii români se menţin restricţiile existente la frontierele Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Astfel, începând cu data de 10 iulie 2020, cetăţenii români care sosesc în Marea Britanie dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricţiile de călătorie, sunt obligaţi să se auto-izoleze pentru o perioadă de 14 zile”, precizează oficialii MAE.

Potrivit informaţiilor comunicate de către autorităţile britanice, decizia Guvernului britanic a fost luată în baza recomandărilor experţilor de sănătate şi a specialiştilor epidemiologi care urmăresc indicatorii aferenţi pandemiei din toate ţările, o nouă evaluare a măsurilor urmând a se face la sfârşitul acestei luni.

Din nefericire, odată cu majorarea numărului de cazuri din România este posibil ca și alte state să oblige românii să intre în izolare sau carantină la sosirea pe teritoriul lor.

Leave a Comment