Share

România, în coada clasamentului european al producției de lapte de vacă. Nici la brânză nu stăm mult mai bine

Vacile din România produc o cantitate de lapte mai mică de jumătatea mediei europeane, iar la capitolul brânză stăm mai rău decât Lituania sau Cehia.

La nivel vizual România este o țară în care vacile asigură hrana unei mari părți a populației. Oricine parcurge șoselele din țara noastră poate vedea vaci mânate către islaz sau păscând pe câte o coamă a unui deal. Din nefericire, imaginea aceasta aproape idilică, asemănătoare cu cele din Elveția sau Austria, nu aduce după sine și o producție satisfăcătoare de lapte din varii motive, cel mai important părând a fi chiar modul arhaic în care își desfășoară activitatea micii proprietarii de bovine și procesul defectuos de colectare a laptelui. Iar cifrele arată cât se poate de clar lipsa de performanță.

Conform datelor Eurostat, Germania a fost în 2018 cel mai mare producător de brânză din UE, cu o cantitate de 2,2 milioane tone sau 22% din totalul UE, urmată de Franţa (1,9 milioane tone) şi Italia (1,3 milioane tone).

România se află undeva la jumătatea clasamentului, cu o producţie de 96.000 de tone, fiind devansată de ţări mult mai mici dar cu tradiție precum precum Austria (202.000 de tone) sau Grecia (219.000 de tone), dar și de Lituania (101.000 de tone) și Cehia (130.000 de tone).

Potrivit acestor date, producţia de lapte brut a fermelor din UE a crescut cu 1,6 milioane tone în 2018 comparativ cu 2017, până la 172,2 milioane tone, marea majoritate (97%) fiind lapte de vacă. Doar 12,2 milioane de tone de lapte a fost utilizată în ferme iar 160 milioane de tone de lapte au fost livrate către fabricile de procesare, din care 156 milioane de tone lapte de vacă, restul fiind lapte de capră, oaie sau bivoliţă.

În privința producţiei de lapte de vacă în statele membre UE, Danemarca este pe primul loc, cu o producţia anuală de 9.851 kilograme pentru fiecare vacă, pe ultimul loc fiind România cu 3.279 de kilograme pentru fiecare vacă. Cum randamentul mediu în UE a continuat să crească în 2018 ajungând la 7.280 de kilograme pentru fiecare vacă, este limpede că România nu se află nici măcar la jumătatea acestei medii.

Din cele 156,8 milioane de tone de lapte procesate în UE, fabricile de lactate au produs 10,3 milioane tone de brânză şi 2,4 milioane tone de unt, aceste produse utilizând două treimi (67%) din cantitatea totală de lapte pusă la dispoziţia fabricilor de lactate. Uniunea Europeană a mai produs şi 30,1 milioane lapte de băut şi trei milioane tone de lapte praf.

Leave a Comment