Share

Renault și Nissan și-au echilibrat alianța. Japonezii investesc 600 mil. euro în Ampere

Alianța Renault – Nissan – Mitsubishi pornește din nou la drum cu o nouă organizare, mult mai echilibrată în domeniul schimbului de acțiuni. Totodată, japonezii investesc 600 mil. euro în Ampere.

Au trecut ani de când tensiunile din cadrul Alianței Renault – Nissan – Mitsubishi au frânat dezvoltarea parteneriatului și au dus la pierderi pentru cei trei parteneri. Considerând că poziția francezilor în parteneriat a devenit dominantă în perioada conducerii lui Carlos Ghosn, cei de la Nissan au încercat, folosind toate armele, să echilibreze balanța.

Astăzi, un anunț al celor trei parteneri arată că lucrurile au reintrat pe un făgaș normal, chiar dacă partea franceză pare să fi pirdut din influență. Mai exact, conform lui Jean-Dominique Senard, președintele Alianței, „acordurile care au fost semnate ne permit să pășim în următorul capitol al Alianței. Acestea consolidează parteneriatul nostru de lungă durată și vor maximiza crearea de valoare pentru fiecare membru. Acest lucru pune, de asemenea, bazele pentru o nouă guvernare echilibrată, corectă și eficientă”.

Ca parte a noului plan de cooperare, Nissan și-a confirmat intenția de a deveni investitor strategic al diviziei Ampere a Renault, cea care gestionează întreaga activitate cu mașini electrice a francezilor. În consecință, Nissan s-a angajat să investească în Ampere până la 600 de milioane de euro, devenind astfel un investitor strategic în entitate și asigurându-și un loc în consiliul de conducere.

„Această oportunitate de investiție se aliniază cu strategia de electrificare a Nissan, creând multiple beneficii potențiale și sinergii care completează propriile obiective și inițiative ale Nissan în Europa și pe alte potențiale piețe”, punctează șefii Alianței.

În plus, și mult mai important pentru succesul noului parteneriat, acordurile definitive semnate astăzi oficializează reechilibrarea participațiilor încrucișateale Renault și Nissan. Astfel, atât Renault cât și Nissan vor deține participații egale de 15% din acțiunile celuilalt partener. Pentru asta, Renault va transfera 28,4% din acțiunile deținute acum la Nissan într-un fond francez, „unde acțiunile încredințate vor fi votate neutru, sub rezerva unor excepții limitate”.

Grupul Renault va continua să beneficieze pe deplin de drepturile economice (dividendele și veniturile din vânzarea acestor acțiuni) generate de acest pachet de 28,4% din acțiunile Nissan, însă nu va mai avea poziția dominantă din trecut în conducerea grupului nipon. Transferul către trust nu va determina nicio depreciere a situațiilor financiare ale grupului Renault.

Ca urmare a transferului celor 28,4% din acțiunile Nissan către trustul francez, Nissan va putea să își exercite drepturile de vot aferente acțiunilor sale (15%) în grupul Renault. De asemenea, drepturile de vot ale grupului Renault la Nissan ar fi limitate la 15%, ambele companii putându-și exercita liber drepturile în această limită.

Acțiunile Nissan transferate de Renault în trust vor putea fi vândute de grupul francez dacă acest lucru este rezonabil din punct de vedere comercial, dar există obligația de a vinde aceste acțiuni într-o anumită perioadă de timp predeterminată. Grupul Renault va avea flexibilitate deplină pentru a vinde acțiunile Nissan deținute în trust, în cadrul unui proces coordonat cu Nissan, în care japonezii vor beneficia de un drept de primă ofertă în beneficiul propriu sau al unui terț desemnat.

„Odată cu încheierea acordurilor definitive, am intrat în noua fază de colaborare cu Renault și Mitsubishi Motors în domenii de inovare reciproc avantajoase. Acest lucru va crea valoare suplimentară prin inițiative aliniate cu planul Ambition 2030 și strategia de electrificare a Nissan. Oportunitatea de investiție în Ampere completează și consolidează ofensiva electrică a mărcii Nissan în Europa și va permite numeroase sinergii, în special în ceea ce privește eficiența costurilor, conformitatea cu reglementările și extinderea gamei de produse și motoare pentru vehicule electrice”, a declarat Makoto Uchida, președinte și CEO al Nissan.

Totodată, Luca de Meo, CEO al grupului Renault consideră că „aceste acorduri definitive ne oferă o bază solidă pentru relansarea operațiunilor noastre la nivel mondial pe piețele cheie, cu potențialul de a genera valoare de sute de milioane pentru Renault, Nissan, Mitsubishi și părțile interesate. Aceste acorduri ne oferă agilitatea strategică de care avem nevoie mai mult ca niciodată în contextul de astăzi, în schimbare rapidă. Suntem cu toții implicați, în mod asumat, cu o mentalitate bună, și salutăm Nissan ca un partener puternic în Ampere, viitorul nostru campion din domeniul electric și software. Aceasta este o confirmare a atractivității unui proiect care poziționează Renault și partenerii săi din Alianță în fruntea grilei de start a cursei pentru vehicule electrice și software din Europa”.

Semnarea acordurilor definitive include, alături de cele menționate mai sus, extinderea colaborării dintre Renault Și Nissan în cadrul unor noi proiecte în India, America Latină și Europa și generează cadrul pentru o agilitate strategică sporită, „cu inițiative noi cărora li se pot alătura și alți partenerii”.

Citește și:

Leave a Comment