Share

Proiectul Tesla Redwood, mașina de 25.000 de dolari, ar putea intra în producție în vara lui 2025

Americanii de la Tesla sunt foarte aproape de finalizarea dezvoltării proiectului Redwood, nume care ascunde o viitoare mașină cu preț redus.

La aproape patru ani după ce Elon Musk a lăsat să se înțeleagă că Tesla va include în portofoliul său de produse un model cu un preț de bază de 25.000 de dolari, surse Reuters au confirmat că producătorul american de mașini electrice se află aproape de implementarea proiectului.

Patru persoane apropiate de proiect au declarat sub protecția anonimatului că oficiali ai Tesla au discutat cu furnizorii companiei despre demararea asamblării unui nou vehicul electric de masă cu nume de cod „Redwood” la jumătatea anului 2025. Mai mult decât atât, două dintre persoanele care au discutat cu reporterii Reuters au descris viitorul modelul drept un crossover compact.

Șeful Tesla, Elon Musk, a stârnit încă din 2020 apetitul fanilor și investitorilor pentru vehicule electrice accesibile, potrivite și pentru activități de robotaxi, care ar urma să fie fabricate pe platforme de mașini electrice de generație următoare, mai ieftine.

Aceste modele, inclusiv o mașină „entry-level” de 25.000 de dolari, i-ar permite să concureze cu mașini cu dimensiuni similare dar alimentate cu benzină și cu numărul tot mai mare de vehicule electrice cu prețuri accesibile adus pe piață de companii chineze precum BYD.

Deocamdată, cea mai ieftină ofertă a Tesla, sedanul Model 3, are un preț de bază în SUA de 38.990 de dolari, iar pierderea poziției de lider al vânzărilor de mașini electrice în ultimul trimestru din 2023 pare să-l fi ambiționat pe Elon Musk.

Tesla a trimis anul recent furnizorilor „cereri de oferte”, sau invitații la licitații pentru proiectul Redwood, și a prevăzut un volum de producție săptămânal de 10.000 de vehicule. Producția ar urma să înceapă în iunie 2025. Informațiile oferite de sursele Reuters nu au fost comentate de oficiali ai Tesla.

Merită amintit și faptul că, în luna mai a anului trecut, la întâlnirea anuală a acționarilor Tesla, Elon Musk a declarat firma americană lucrează la două noi produse cu un potențial de vânzări combinate de cinci milioane de vehicule pe an. „Atât designul produselor, cât și tehnicile de fabricație sunt peste tot ceea ce poate fi găsit în prezent în industrie”, menționa șeful companiei.

Tesla are un istoric cunoscut de ratare a obiectivelor propuse și de stabilire a prețurilor. Producția Cybertruck, de exemplu, a fost întârziată și a accelerat lent, iar actualul său preț de bază, de 60.990 de dolari americani, este cu 50% mai mare decât cel estimat de Musk în 2019. „Au fost prea optimiști în ceea ce privește majoritatea lansărilor de produse noi. Este mai probabil ca producția de volum (n.n. – a vehiculului de serie rezultat din proiectul Redwood) să înceapă în 2026”, a explicat una dintre sursele Reuters.

Citește și:

Leave a Comment