Share

Programul „Rabla” a început astăzi doar pe hârtie. Peste 4.000 de tichete au fost deja rezervate

În prima zi de derulare oficială a programului „Rabla”, oficialii din Ministerul Mediului s-au declarat uimiți de rapiditatea cu care dispar tichetele. Ceea ce nu par a ști tocmai cei care gestionează subvenția este că dealerii români au încheiat precontracte cu mult înaintea începerii programului de casare.

Conform unei postări pe pagina de Facebook a Ministerului Mediului, astăzi, în prima zi de derulare a programului „Rabla” peste 4.000 de prime de casare, din totalul de 35.000, au fost deja rezervate. Și asta doar până la ora 16:00.

„Spectaculos! Astăzi s-a dat startul Programului Rabla, iar în intervalul 10:00-16:00 au fost rezervate deja peste 4.000 de prime de casare, din totalul de 35.000. Ritmul în care românii accesează programul este mai rapid ca niciodată!”, scriu cei de la Mediu pe pagina lor de pe rețeaua de socializare.

Uimirea oficialilor este însă doar una „de fațadă”. Sau, mai grav, aceștia sunt complet rupți de realitatea din piața auto românească. Asta pentru că numărul mare de prime solicitate nu are legătură cu ziua de 12 aprilie decât scriptic. Majoritatea dealerilor de mașini noi înregistrați în program au început de săptămâni bune să încheie precontracte și, bineînțeles, în prima zi a programului au fost trimise către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) solicitările de tichete.

Românii se pot înscrie, începând de astăzi, 12 aprilie, în programele Rabla Clasic şi Rabla Plus, ediţiile 2019, bugetul alocat pentru acest an fiind de 320 de milioane de lei.

„Le spun tuturor românilor că de vineri, din data de 12, se pot deja înscrie în Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus. Le doresc succes să-şi cumpere o maşină nouă. Îmi doresc aşa cum am făcut şi anul trecut să reuşim cu ajutorul Guvernului să dublăm suma pe care acum o avem înscrisă în buget, de 320 milioane lei pentru circa 35.000 de prime de casare. Îmi doresc foarte mult ca programul pe care azi îl lansăm să se dovedească şi în această ediţie a fi unul iubit de români şi care să poată să aducă un plus din toate punctele de vedere pentru noi toţi”, a declarat, miercuri, la Titu, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.

Prima de casare va rămâne şi anul acesta de 6.500 lei, la care se poate acumula în funcţie de motoare un ecobonus de 1.000 de lei sau de 1.700 lei pentru cele hibrid. Totodată, se va menţine ecobonusul de 10.000 de euro pentru achiziţionarea unei maşini nepoluante, 100% electrică.

Programele ar fi trebuit să demareze pe 5 aprilie, însă lansarea lor a fost amânată. Justificarea Grațielei Gavrilescu este legată de decizia de a permite mașinilor fără ITP să fie utilizate pentru a accesa prime de casare.

Citește și:

Piața auto se va majora în acest an cu peste 10%, însă efectele „Rabla” vor fi minore

UPDATE Rabla Plus 2019: Ce mașini electrice puteți achiziționa cu bonus de 10.000 de euro de la stat

Schimbare radicală în programul „Rabla” 2019: Nu mai e nevoie de ITP

©Lifenews.ro – Articolele lifenews.ro pot fi preluate în limita a 500 de caractere și doar cu acordul redacției.

Leave a Comment