Share

Primaria Capitalei: 165,7 mil. euro pentru mijloacelor de transport și 4,7 mil. euro pentru implementarea vinietei Oxigen

În prezentarea proiectelor prioritare aflate în bugetul primăriei pentru 2020, Gabriela Firea a anunțat sumele pe care instituția le-a prevăzut pentru noi mijloace de transport în comun, dar și pentru implementarea vinietei Oxigen.

„Prioritățile Primăriei Capitalei pentru anul 2020 se reflectă clar în proiectul de buget care se află în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Capitalei. Astfel, cea mai mare sumă – aproximativ 518 milioane euro – este alocată pentru proiectele de infrastructură menite să fluidizeze traficul, pentru continuarea programului de înnoire a parcului auto al STB cu mijloace de transport nepoluante, subvenția pentru transportul public, dar și pentru proiecte care vizează combaterea poluării din Capitală”, a declarat Gabriela Firea.

Conform acesteia, 165,7 milioane euro vor fi folosite pentru achiziționarea de mijloace de transport. PMB va cumpăra în acest an 130 de autobuze hibrid pentru care a rezervat 49 milioane de euro. Contractul este deja în derulare, iar perioada de livrare este martie – noiembrie 2020.

Vor fi cumpărate și 100 de troleibuze. „Suma prevăzută în buget este de 531.000 de euro, pentru că vorbim despre o procedură de licitatie în derulare, iar livrarea acestora se va face etapizat. Suma pentru întreg contractul este de 53,5 milioane euro”, a explicat Firea.

13,6 milioane euro vor fi folosite pentru achiziționarea a 100 de autobuze electrice. Acesta este doar o parte din suma necesară pentru achiziția acestora, pentru că vor fi livrate etapizat. Procedura de licitație în derulare.

Vor fi achiziționate și 100 de tramvaie și vor fi modernizate 8 linii de tramvai cu 46,8 milioane euro. De asemenea, pentru cele 400 de autobuze Otokar deja cumpărate trebuie achitat un rest de 53 de milioane de euro.

Vor fi cumpărate șase autobuze turistice „Double Decker” noi, pentru că autobuzele actuale sunt închiriate.

120 mil. euro pentru infrastructura rutieră

Modernizarea infrastructurii rutiere (poduri, pasaje, supralărgiri, reabilitare sistem rutier, semaforizare) are rezervat în 2020 un buget de 119,3 milioane de euro. Proiectele principale sunt:

  • Splaiul Independenței – Ciurel – Autostrada București – Pitești. Tronsonul 1A – Nodul rutier Virtuții va fi finalizat în primăvara acestui an. Buget estimativ alocat – aprox. 34 mil euro (inclusiv valoarea exproprierilor pentru tronsonul 1B Virtuții – Uverturii).
  • Supralărgire Fabrica de Glucoză: La finele lunii decembrie 2019 a fost redat circulației traficul rutier și pietonal pe o bandă rutieră nouă, în vederea descongestionării traficului din zonă si limitării disconfortului creat. Termenul de finalizare este în primăvara acestui an. Buget alocat aprox. 8,5 mil euro.
  • Pasaj Dna Ghica: În primăvara anului 2019 s-a semnat contractul pentru proiectare și execuție. În prezent se execută lucrări de relocare/protejare rețele edilitare. Buget alocat – aprox. 15,8 mil euro
  • Prelungirea Ghencea Domnești și Supralărgire Bd Ghencea și Str. Brașov și Terminal tramvai 41: s-au finalizat lucrările de demolare pe tronsonul str. Brașov – Râul Doamnei. Au început deja lucrările de execuție a infrastructurii rutiere și, concomitent, de relocare a rețelelor edilitare. Buget alocat – aproximativ 10 mil. euro
  • Pasaj Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu: Lucrările sunt executate în proporție de 95%. Finalizarea proiectului este condiționată de încheierea lucrărilor Transelectrica și Enel pentru supraînălțarea liniilor de înalta tensiune (estimare martie 2020). Buget alocat – aprox. 4,3 mil. euro
  • Continuarea lucrărilor de modernizare și consolidare Pasaj denivelat Pod Grant.Sensul de mers dinspre Turda-Crângași va fi finalizat în aprilie 2020– 4,4 mil euro.
  • Realizarea parcării de tip park&ride de la intersecția Pantelimon-Vergului 17,5 milioane euro. Proiectul de nod intermodal ccuprinde: buclă întoarcere tramvai, peroane, sală asteptare, zonă food, zonă maxi taxi, culoar până la viitoarea stație de metrou și pasaj pietonal care va înlocui trecerile de pietoni. Parcarea va fi finalizată în vara acestui an si va avea 420 locuri.
  • Reabilitare sistem rutier și linii de tramvai-Bd Aerogării: Buget alocat – aprox 1 mil euro

De asemenea, se vor demara proceduri pentru atribuirea contractelor de reabilitare și consolidare pentru Pod Fundeni, Pod Opera și Pasaj Unirii.

Gabriela Firea a menționat și că au fost finalizate studiile de fezabilitate pentru proiectele pasajelor Andronache și Petricani, dar și pentru etapa a-II-a a proiectului Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu.

Implementarea vinietei Oxigen costă 4,7 mil. euro

Pentru măsurile privind combaterea poluării PMB a alocat 63 milioane euro.

Cea mai mare sumă din bugetul primăriei va merge către finalizarea stației de epurare Glina etapa a II a – cel mai mare proiect de mediu din România, care include construcția unei noi linii de tratare a apelor uzate din Capitală și a unui incinerator de nămol – 47 milioane euro.

Deși vinieta Oxigen a intrat în vigoare încă de la 1 ianuarie 2020, iar primele amenzi vor fi aplicate, conform Gabrielei Firea, în luna martie, PMB a anunțat abia acum valoarea investiției necesare și totodată, realizarea infrastructurii pentru implementarea proiectului. Astfel, PMB va cheltui 4,7 milioane de euro pentru infrastructura ZACA și sistemul informatic de emitere, gestiune, monitorizare și control al vignetelor.

Tot în măsurile de combatere a poluării, primăria a anunțat alocarea a 6,5 milioane euro pentru „Programul de stimulare a eliminării din traficul bucureștean a autovehiculelor cu grad ridicat de poluare prin acordarea de eco-vouchere”; realizarea a patru trasee de piste de biciclete în zona centrală a Municipiului București, – aproximativ 4,8 mil euro din cei 10 milioane euro valoarea totală a Convenției semnate cu Ministerul Mediului.

Leave a Comment