Share

Premieră mondială Hyundai Ioniq 6: autonomie de 610 km, încărcare ultrarapidă – VIDEO

Hyundai Ioniq 6 are la bază platforma E-GMP și poate fi configurat în variante cu baterie de 53 kWh sau 77,4 kWh. Încărcare 10% – 80% în doar 18 minute.

Hyunadi Ioniq 6, cel ami nou model electric al mărcii, oferă o autonomie (WLTP) de 610 km cu bateria de 77,4 kWh, permite o încărcare ultra-rapidă (800 V) și dispune de o serie de tehnologii avansate (Dual Color Ambient Lighting, Speed Sync Lighting, EV Performance Tune-up, Electric Active Sound Design) care contribuie la îmbunătățirea experienței pasagerilor privind mobilitatea electrică.

„Ioniq 6 reprezintă un nou pas important al strategiei Hyundai de accelerare a procesului de electrificare, pentru a deveni lider global în segmentul autovehiculelor electrice. Ioniq 6 Electrified Streamliner va oferi o experiență distinctivă atât pentru conducătorul auto, cât și pentru pasageri”, a declarat Jay Chang, președinte și CEO al Hyundai Motor Company.

Modelul a fost dezvoltat având la baza platforma E-GMP, cu un ampatament lung de 2.950 mm și jante de 20 sau de 18 inchi. Dimensiunile generoase – lungime de 4.855 mm, lățime de 1.880 mm și înălțime de 1.495 mm – conferă modelului un aspect elegant și spațiu interior suficient.

„Ioniq 6 a fost dezvoltat pentru a îmbunătăți semnificativ experiențele noastre zilnice, un spațiu în care îți poți activa potențialul maxim. Habitaclul inovator – construit sub formă unui cocon – dispune de cele mai noi tehnologii pentru a asigura conducătorului auto o călătorie sigură și plăcută”, consideră și Thomas Schemera, vicepreședinte executiv Hyundai Motor Company.

Interiorul autovehiculului poate fi personalizat în funcție de preferințe. Arhitectura de iluminare încorporează tehnologia Dual Color Ambient Lighting, pasagerii având posibilitatea de a alege dintre 64 de culori, respectiv șase teme. În plus, prin intermediul modului „Speed Sync Lighting” intensitatea luminilor din habitaclu (pentru partea din față) se ajustează în funcție de viteză de deplasare.

Scaunele din față cu funcție „Relaxation Comfort” oferă o atmosfera relaxantă printr-o simplă ajustare a unghiului. Pentru optimizarea spațiului interior, acestea sunt cu 30% mai subțiri comparativ cu cele dintr-un autovehicul convențional. În plus, pasagerii beneficiază de patru porturi USB de tip C și unul de tip A. Cu ajutorul sistemului EV Performance Tune-up, conducătorul auto poate regla în funcție de preferințe direcția, puterea motorului și modul de funcționare a transmisiei. În plus, prin intermediul tehnologiei Electric Active Sound Design (e-ASD) calitatea sunetului din habitaclu se modifică în funcție de stilul de condus.

Două versiuni de baterie pentru Hyundai Ioniq 6

Ioniq 6 este disponibil cu două opțiuni pentru baterie, 77,4 kWh sau 53 kWh. Versiunea de 77,4 kWh poate fi asociată cu două configurații pentru motorul electric – tracțiune spate (RWD) sau integrală (AWD). Configurația cu două motoare asigură tracțiune integrală și dezvoltă o putere maximă de 239 kW și un cuplu de 605 Nm. Această versiune accelerează de la 0 la 100 km/ h în 5,1 s.

Modelul se remarcă și printr-un consum redus de energie. Varianta cu baterie de 53 kWh, jante de 18 inchi și tracțiune spate are un consum estimat la mai puțîn de 14 kWh/ 100 km (conform WLTP).

Arhitectura E-GMP a modelului Ioniq 6 este compatibilă cu infrastructuri de încărcare atât de 400 V, cât și de 800 V. E-GMP oferă, în modul standard, posibilitatea de încărcare la 800 V. Pentru încărcarea la 400 V nu sunt necesare componente sau adaptoare suplimentare. Cu o stație de încărcare de 350 kW, alimentarea bateriei de la 10% până la 80% se realizează în doar 18 minute.

La fel că Ioniq 5, Ioniq 6 este disponibil cu funcția V2L (Vehicle-to-Load) care permite alimentarea dispozitivelor electrice – de ex.: a echipamentelor folosite în timpul desfășurării unor activități în aer liber (campare). De asemenea, sistemul poate fi utilizat în cazul unei întreruperi a alimentării cu energie electrică. Pe lângă portul exterior de încărcare, cel de-al doilea port este amplasat sub bancheta din spate, fiind util pentru încărcarea laptopurilor, telefoanelor și a altor dispozitive.

În habitaclu se află un ecran tactil de 12 inchi pentru sistemul multimedia și de un instrumentar digital de 12 inchi care poate fi personalizat în funcție de cerințele clienților. Sistemul multimedia afișează pe hartă, în timp real, distanța care poate fi parcursă în funcție de energia stocată în baterie în timp ce funcția Connected Routing analizează traficul, oferind o estimare a orelor de sosire la destinație, dar și o reconfigurare a traseului în cazul în care este necesar.

Informațiile disponibile pe smartphone pot fi afișate prin intermediul aplicățiilor Apple CarPlay și Android Auto. În plus, conexiunea multiplă prin Bluetooth permite că un dispozitiv să fie conectat pentru apeluri telefonice, iar celălalt pentru muzică. Sistemul audio Bose dispune de opt difuzoare, printre care un subwoofer. Sistemul de navigație permite actualizări pentru hărți/ multimedia prin intermediul Bluelink®.

Ioniq 6 este echipat cu sistemul Highway Driving Assist 2 (HDA 2), care permite controlul vitezei și a distanței până la vehiculul din față, precum și centrarea autovehiculului pe bandă de deplasare, chiar și în cazul virajelor. În cazul în care un vehicul se aproprie din lateral, HDA 2 răspunde activ pentru a evita eventualele pericole. Dacă se depășește o anumită viteză, banda poate fi schimbată automat în direcția indicată prin simplă activare a semnalizării. Pentru anumite versiuni de echipare vor fi disponibile și funcții precum: Junction Crossing, Lane-Changing Oncoming și Lane-Changing Side Along + Evasive Steering Assist.

Remote Smart Parking Assist 2 (RSPA 2) permite parcarea/ ieșirea din locul de parcare, fără a fi necesară prezența conducătorului auto, utilizând doar cheia de acces. RSPA 2 funcționează pentru parcarea laterală, pentru cea perpendiculara, dar și pentru cea diagonală.

Hyundai Ioniq 6 dispune și de Smart Cruise Control (SCC), Forward Collision-Avoidance Assist (FCA), High Beam Assist (HBA), Driver Attention Warning (DAW), Blînd-Spot Collision-Avoidance Assist (BCA), Blînd-Spot View Monitor (BVM), Safe Exit Warning (SEW), Surround View Monitor (SVM), Forward/Side/Reverse Parking Collision-Avoidance Assist (PCA), Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist (RCCA).

Ioniq 6 este primul model Hyundai care oferă funcția Over-the-Air (OTA) pentru mai multe sisteme. Această tehnologie permite conducătorilor auto să actualizeze controlerele aferente sistemelor electrice, modului de condus autonom, bateriei și altor sisteme, pentru a oferi o experiență la volan mai sigură și mai confortabilă. De asemenea, funcția OTA permite conducătorilor auto să actualizeze hărțile și software-ul multimedia.

Citește și:

Leave a Comment