Share

PMB pregătește semaforizare inteligentă pe Colentina, Alexandriei, Iuliu Maniu, Bucureşti – Târgovişte și Berceni

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat că semaforizarea inteligentă în București va fi extinsă. Inițial va fi realizat un studiu de fezabilitate.

Conform lui Nicușor Dan, a fost convenită „în cadrul unui grup de lucru format la nivelul PMB, varianta finală a caietului de sarcini prin care vom achiziționa studiul de fezabilitate aferent acestei investiții. Potrivit proiectului, modernizarea și extinderea sistemului de semaforizare inteligentă din București se va face în patru etape distincte”.

În primă etapă vor fi modernizate și, după caz, reconfigurate, 85 de intersecții aferente unui număr de cinci artere radiale care asigură legătura dintre ieșirile importante din oraș cu zona centrală: Şoseaua Colentina, Şoseaua Alexandriei, Bd. Iuliu Maniu, Şoseaua Bucureşti – Târgovişte, Șoseaua Berceni.

A doua etapă prevede creșterea capacității centrului de trafic actual, inclusiv prin dotarea lui tehnologică (servere, soft-uri), pentru un management al traficului mai eficient în intersecțiile deja integrate în sistemul centralizat, dar și extinderea acestuia la alte intersecții din București.

Etapele trei și patru presupun includerea în sistemul centralizat de trafic a tuturor intersecțiilor din Capitală, respectiv extinderea semaforizării inteligente la nivelul întregului oraș.

Nicușor Dan a explicat și că valoarea estimată pentru achiziția studiului de fezabilitate este de aproximativ 3,4 milioane lei fără TVA.

„În ceea ce privește sursa de finanțare, am depus, în parteneriat cu primăriile de sector, cerere de finanțare nerambursabilă prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru elaborarea studiului de fezabilitate și implementarea proiectului”, a încheiat primarul Bucureștiului.

Pe 17 mai 2022, edilul general, menționa că proiectele privind extinderea sistemului de semaforizare inteligentă în Capitală au fost adoptate și de Consiliile Locale ale Sectoarelor 1, 2, 4, 5 şi 6.

„Hotărârile aprobă asocierea şi acordul de parteneriat dintre Municipalitate şi autorităţile locale din Capitală, mai puţin cea din Sectorul 3, depunerea cererii cu finanţare cu titlul «Modernizarea şi extinderea sistemului de semaforizare inteligentă (Managementul Traficului Bucureşti-Ilfov) şi prioritizarea vehiculelor de transport public, în vederea creşterii siguranţei rutiere, fluidizării traficului şi reducerii poluării» prin PNRR şi valoarea maximă eligibilă a proiectului de circa 29,5 milioane de lei fără TVA (cca. șase mil. euro).

Pe 10 mai, a fost lansat în consultare publică caietul de sarcini pentru continuarea semaforizării inteligente. Conform lui Nicușor Dan, „obiectivul pentru următoarea perioadă este să integrăm 225 de noi intersecții în sistem, să modernizăm din punct de vedere tehnologic cele 260 de intersecții deja integrate și să facem un centru modern de management al traficului rutier”.

Edilul a susținut atunci că vor fi finalizate în această vară lucrările la 59 de intersecții semaforizate, urmând ca la finalul proiectului să existe 544 de intersecții semaforizate moderne, integrate în noul sistem de management al traficului.

Citește și:

Leave a Comment