Nicușor Dan: Modernizarea semaforizării în București, blocată de o contestație
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că elaborarea studiului de fezabilitate pentru modernizarea semaforizării a fost blocat printr-o contestaţie.
„Pentru sistemul de semaforizare inteligentă s-au făcut câţiva paşi. În momentul ăsta suntem blocaţi de o contestaţie la Curtea de Apel. Adică mai întâi s-a făcut un studiu de prefezabilitate, pentru că nu avem evidenţa a ce se întâmplă în toate cele aproximativ 500 de intersecţii semaforizate. După aceea, în baza acestui document, s-a făcut documentaţia pentru achiziţie. S-a lansat în achiziţie, s-au depus oferte, s-a evaluat, am atribuit. Numai că o contestaţie a fost admisă de CNSC şi în urma ei s-a ajuns la Curtea de Apel. Trebuia să se pronunţe Curtea de Apel alaltăieri, pe 27 şi a amânat pe 12 mai. Imediat după asta o să putem face studiul de fezabilitate. În paralel am obţinut bani din PNRR şi pentru studiu şi pentru prima etapă a proiectului”, a afirmat Nicușor Dan.
Primarul Bucureștiului estimează că în timpul mandatului actual va fi realizat studiul de fezabilitate şi vor fi încheiate primele două etape ale proiectului pentru modernizarea şi extinderea Sistemului de Semaforizare Inteligentă din Capitală (BTMS).
În luna ianuarie, CNSC a admis contestaţia depusă de Tehno Consulting Solution SRL, după ce Primăria Capitalei a atribuit firmei SC Urban Scope un contract în valoare de 3,6 milioane lei pentru elaborarea studiului de fezabilitate privind modernizarea şi extinderea BTMS.
Astfel, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a admis contestaţia şi a decis anularea raportului procedurii de atribuire, a documentelor care au stat la baza evaluării ofertei Urban Scope SRL şi a comunicărilor privind rezultatul procedurii.
Conform deciziei publicate pe site-ul CNCS, Consiliul obligă PMB la reevaluarea ofertei depuse de Urban Scope SRL, în termen de 15 zile, „cu întocmirea unui nou raport al procedurii, cu respectarea celor din motivare, a documentaţiei de atribuire şi a prevederilor legale în vigoare”.
În februarie, Nicuşor Dan anunţa că a semnat contractele de finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru modernizarea şi extinderea sistemului de semaforizare. El preciza că valoarea totală a proiectelor este de aproximativ 25 de milioane de euro, din care fonduri nerambursabile 12,5 de milioane de euro.
Modernizarea sistemului de semaforizare inteligentă din Bucureşti se realizează în patru etape distincte, iar contractele semnate le vizează pe primele trei.
Prima etapă presupune modernizarea şi reconfigurarea a 85 de intersecţii, aferente unui număr de cinci radiale care asigură legătura dintre ieşirile importante din oraş cu zona centrală: şoseaua Colentina, şoseaua Alexandriei, bulevardul Iuliu Maniu, şoseaua Bucureşti – Târgovişte, şoseaua Berceni. Această etapă include şi amplasarea în Capitală a 220 de staţii de încărcare maşini electrice. Prin etapa a doua se urmăreşte creşterea capacităţii centrului de trafic actual, iar a treia presupune modernizarea a aproximativ 185 de intersecţii existente, incluse în sistemul actual BTMS, dar aflate în diverse stadii (fără conexiune prin fibră optică, bucle inductive nefuncţionale etc.).
În a patra etapă proiectul prevede reabilitarea/modernizarea a 194 de intersecţii semaforizate existente şi înrolarea în sistemul actual BTMS, la care se adaugă 80 de intersecţii sau treceri de pietoni nesemaforizate, dar care necesită semaforizare şi includere în BTMS. Nicuşor Dan a anunţat că pentru aceste investiţii Primăria Capitalei va aplica în cadrul altor programe de finanţare nerambursabilă.
Citește și: