Share

NATO cere Rusiei să renunțe la Crimeea, Putin amplasează noi bombardiere strategice și nave militare

În timp ce Consiliul Nord-Atlantic solicită Rusiei „să redea Ucrainei controlul asupra Crimeei”, marele stat de la est de România a anunțat că desfășoară la doi pași de România bombardiere strategice Tupolev Tu-22M3, capabile să transporte rachete nucleare, iar în Marea Neagră urmează să sosească 13 nave noi, dintre care unele vor fi echipate cu rachete de croazieră.

„În urmă cu cinci ani, Rusia a folosit forţa împotriva Ucrainei pentru a anexa ilegal şi nelegitim Crimeea. Această încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei constituie o nerespectare gravă a legislaţiei internaţionale şi o provocare majoră pentru securitatea nord-atlantică. Condamnăm cu fermitate această acţiune pe care nu o recunoaştem şi nu o vom recunoaşte. Facem apel la Rusia să redea Ucrainei controlul asupra Crimeii. Reafirmăm sprijinul nostru deplin pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei între frontierele şi apele sale teritoriale recunoscute internaţional. Crimeea este un teritoriu al Ucrainei”, au scris oficialii NATO într-un comunicat dat publicității ieri.

Ca răspuns, flota rusă din Marea Neagră urmează să fie completată cu 13 nave noi, dintre care unele vor fi echipate cu rachete de croazieră „Kalibr”, a anunţat comandantul Districtului militar Sud, generalul Aleksandr Dvornikov.

„În stadiu de testare se află nava de patrulare «Dmitri Rogaciov», o navă de desant de mare viteză după un nou proiect şi remorcherul «Serghei Balk». Alte 13 nave şi vase auxiliare sunt planificate să sosească la Sevastopol”, a indicat Dvornikov.

Dvornikov a reamintit că modernizarea Flotei ruse din Marea Neagră, cu baza la Sevastopol (Crimeea), a început în 2014, după alipirea peninsulei (ucrainene) la Federaţia Rusă. Reechiparea flotei continuă, a adăugat el.

La momentul actual, Flota Rusiei din Marea Neagră este capabilă să garanteze securitatea Crimeii şi a regiunilor vecine ei din cadrul Federaţiei Ruse, a declarat la rândul său comandantul flotei, viceamiralul Aleksandr Moiseev, vorbind la un eveniment dedicat împlinirii a cinci ani de la „reunificarea” Crimeii cu Rusia.

Bombardiere strategice la doi pași de România

De asemenea, Rusia a decis să desfăşoare în Crimeea bombardiere strategice Tupolev Tu-22M3, capabile să transporte rachete nucleare, ca răspuns la instalarea de către Statele Unite a bazei lor antirachetă în România, a declarat luni pentru agenţia de presă RIA Novosti Viktor Bondarev, şeful Comisiei pentru apărare şi securitate din Consiliul Federaţiei.

Moscova intenţionează să desfăşoare escadrile de bombardiere strategice Tu-22M3 la baza aeriană Gvardeiskoie din Crimeea, a precizat Viktor Bondarev, afirmând că instalarea mijloacelor sistemului de apărare antirachetă al SUA în România reprezintă o provocare serioasă pentru Rusia.

„Raza de acţiune a unui Tu-22M3 şi raza rachetelor de croazieră de la bordul său vor permite transportarea focosului nuclear oriunde în Europa, lovind astfel orice obiect al sistemelor de apărare antirachetă şi al sistemelor de apărare aeriană inamice, iar luând în considerare şi modernizarea sa pe parcursul următorilor ani la nivelul M3M şi echiparea cu noi tipuri de arme de distrugere, acesta devine un vector universal pentru lovituri asupra tuturor tipurilor de ţinte la o distanţă de mii de kilometri”, a subliniat Bondarev .

În afară de bombardiere, flota aeriană rusă din Crimeea are în componenţa sa avioane de luptă MiG-29 şi Su-27, a adăugat el.

©Lifenews.ro – Articolele lifenews.ro pot fi preluate în limita a 500 de caractere și doar cu acordul redacției.

Leave a Comment