Share

Naruhito, reprezentantul celei mai vechi monarhii din lume, urcă pe Tronul Crizantemei

Japonia se află astăzi în sărbătoare. Naruhito, succesorul lui Akihito, urcă pe Tronul Crizantemei în cadrul unei ceremonii spectaculoase și sobre totodată proclamându-și mandatul în faţa poporului nipon şi a demnitarilor din 194 de ţări.

După ce a moştenit funcţia la 1 mai, când a avut loc o altă ceremonie desfăşurată în faţa reprezentanţilor politici naţionali şi ai familiei imperiale, Naruhito este astăzi protagonistul unei zile de manifestări solemne care va marca urcarea pe tronul celei mai vechi monarhii din lume.

Aproximativ 2.000 de invitaţi, printre care 70 de şefi de stat şi de guvern din întreaga lume, vor asista la aceste festivităţi ce constituie evenimentul central al unui amplu calendar de celebrări ce includ ritualuri sintoiste desfăşurate cu uşile închise şi alte tradiţii la scară mai mică.

Celebrarea tradiţiei „Sokuirei Seiden no gi” – echivalentă încoronărilor în monarhiile occidentale – va avea loc în sălile cele mai maiestuoase ale ermeticului Palat Imperial din Tokyo, care îşi deschide porţile doar pentru astfel de evenimente.

Împăratul va urca la propriu şi simbolic pe un tron construit special cu această ocazie, numit „Takamikura”, şi protejat de draperii şi de un baldachin de 6,5 metri înălţime iar de aici îşi va proclama ascensiunea în funcţie înainte de a primi felicitările şi tradiţionalele ovaţii „banzai”.

Naruhito va purta un costum de ceremonie brodat cu ornamente tradiţionale şi va fi însoţit de soţia sa, împărăteasa Masako, care va purta un kimono din 12 straturi şi va urca pe un tron alăturat de dimensiuni mai mici decât cel al împăratului.

Invitaţii străini vor urmări ceremonia ce va dura o jumătate de oră prin intermediul unor ecrane instalate în salonul alăturat celui numit „Matsu no ma”, care din cauza dimensiunii sale reduse nu îi poate găzdui decât pe membrii familiei imperiale şi pe reprezentanţii diferitelor instituţii ale ţării.

Printre invitaţii la ceremonie figurează monarhi ai Europei, precum regele Felipe al VI-lea al Spaniei sau moştenitorul coroanei Marii Britanii, printul Charles, şi reprezentanţi guvernamentali din Europa, America, Africa Asia şi Oceania, printre care și președintele României, Klaus Iohannis.

Ceremonia ar putea fi umbrită, dacă se adeveresc prognozele meteo care prevăd ploaie pe tot parcursul zilei, iar în acest caz va fi suspendată desfăşurarea gărzii imperiale în curtea Palatului, cum a informat luni la conferinţa de presă delegatul guvernului nipon pentru ceremonie, Akiteru Mikami.

Ziua va continua cu o cină de gală organizată în cea mai mare dintre saloanele Palatului Imperial – numită „Homei-den” – care va fi precedată de un cocteil de bun venit, unde invitaţii vor putea schimba câteva cuvinte cu noii împăraţi, şi se va încheia cu un spectacol de muzică şi dansuri tradiţionale.

Meniul cuprinde feluri de mâncare în stil occidental şi ingrediente nipone, printre care fructe de mare şi peşte, sparanghel cu felii din carne de viţel, orez, fructe şi deserturi, potrivit vicelui-Mare maestru de ceremonii al Agenţiei Imperiale, Jiro Okuyama.

Pentru această ocazie numărul invitaţilor va fi redus la aproximativ jumătate, comparativ cu cei care au participat la întronarea împăratului Akihito în 1990 (circa 4.000) cu scopul de a reduce cheltuielile, a precizat Mikami.

Festivităţile de marţi includeau şi o paradă în cadrul căreia Naruhito şi Masako urmau să defileze pe străzile din Tokyo în maşini decapotabile, dar aceasta a fost amânată pentru data de 10 noiembrie “în urma pagubelor grave provocate de taifunul Hagibis”, potrivit aceleiaşi surse.

Întronarea lui Naruhito, cel de-al 126-lea împărat din istoria Japoniei, va fi a patra desfăşurată în această ţară de la începutul secolului al XX-lea şi a doua din istorie care va beneficia de prezenţa invitaţilor internaţionali, după cea a lui Akihito în 1990.

Naruhito, un împărat „mai relaxat”

Noul împărat al Japoniei Naruhito şi împărăteasa Masako au adus o notă mai relaxată uneia dintre cele mai vechi monarhii din lume, vorbind în limba engleză cu vizitatorii străini, râzând în compania copiilor şi chiar jucându-se cu câini. Sunt primul cuplu imperial nipon cu studii universitare, vorbitori de limbi străine şi cu o experienţă îndelungată a vieţii în străinătate.

În cele aproape şase luni de când Naruhito a devenit, pe 1 mai 2019, la vârsta de 59 de ani, cel de-al 126-lea împărat al Japoniei, suveranul şi soţia sa i-au surprins plăcut pe mulţi japonezi îngrijoraţi că nu vor putea să se ridice la înălţimea predecesorilor lor, împăratul Akihito şi împărăteasa Michiko – în special împărăteasa Masako, care s-a luptat mulţi ani cu ceea ce oficialii palatului au numit „tulburare de adaptare”.

„Deşi împăratul Akihito şi împărăteasa Michiko erau consideraţi ca fiind apropiaţi de oameni, noul cuplu imperial pare şi mai apropiat. Cred că acest lucru se întâmplă pentru că ei se aseamănă mai mult cu oamenii obişnuiţi”, a declarat Hideya Kawanishi, asistent universitar la Universitatea Nagoya.

„Se potrivesc epocii actuale în multe privinţe. De exemplu, există fotografii care îl prezintă pe împărat cu un smartphone. Par să se asemene mai mult cu noi”, a mai spus el.

Împăratul Naruhito, cel mai mare dintre cei trei copii ai împăratului Akihito şi al împărătesei Michiko, este primul care a fost crescut de mama sa, în locul asistentelor şi al profesorilor. Părinţii lui au depus eforturi pentru a-i oferi o copilărie obişnuită – el a fost trimis chiar cu pachet pentru masa de prânz la şcoală.

El a absolvit Universitatea Gakushuin şi a studiat doi ani la Oxford, ani pe care i-a descris ca fiind unii dintre cei mai buni din viaţa sa. Mai târziu i-a sfidat pe oficialii palatului şi s-a căsătorit cu Masako Owada, acum în vârstă de 55 de ani, fiica unui diplomat, care a crescut mai mult în străinătate, după ce a zărit-o pentru prima dată la un concert.

Împăratul Naruhito şi împărăteasa Masako au o fiică de 17 ani, Aiko, care nu poate accede la tron pentru că este femeie.

Naruhito - Incoronare Japonia

Experienţa vieţii cuplului în străinătate a fost evidentă atunci când cei doi au găzduit un banchet în onoarea preşedintelui american Donald Trump, la scurt timp după învestitura lor în luna mai. După ce a discutat cu Trump şi soţia sa, Melania, împăratul Naruhito a încălcat în cele din urmă protocolul şi nu a utilizat un interpret.

Împăratul Naruhito a făcut selfie-uri cu oameni obişnuiţi în timp ce se afla în străinătate, iar în Japonia cei doi au fost văzuţi recent râzând cu copii şi jucându-se cu câini în timpul unei vizite la un adăpost pentru animale.

Probleme de adaptare pentru împărăteasa Masako

„Tinereţea lor relativă este atrăgătoare şi nu este ceva ce v-aţi imagina că ar face fostul cuplu imperial, cel puţin nu atât de firesc”, consideră Hideya Kawanishi.

Problemele de adaptare ale împărătesei Masako cu viaţa la palat, care au ţinut-o departe de ochii publicului timp de un deceniu, contrastau puternic cu imaginea oferită de împărăteasa Michiko, al cărui comportament în public era considerat adesea „fără cusur”.

În calitate de nouă împărăteasă, cu o imagine mereu zâmbitoare, Masako a înlăturat în mare parte îngrijorările legate de sănătatea ei. „Starea ei s-a îmbunătăţit în ceea ce priveşte îndatoririle sale publice şi participă la diferite evenimente”, a declarat Hidehiko Kasahara, profesor la Universitatea Keio, specializată în probleme regale.

„Când Masako se întâlneşte cu demnitari străini, ea pare încrezătoare şi conversaţia are substanţă”, a spus Kasahara. „Faptul că poate acţiona aşa cum doreşte înseamnă că este mai puţin stresată. Este un plus pentru recuperarea ei”, a mai spus ea.

Leave a Comment