Share

Patru mari companii farmaceutice au plătit 260 mil. USD pentru a scăpa de acuzațiile din „criza opioidelor”

Pentru a evita un proces de amploare în SUA legat de rolul lor în criza opioidelor în această ţară, patru companii farmaceutice au ajuns luni la un acord amiabil de ultim moment. Totuși, este așteptat, un acord mai larg care s-ar putea cifra la zeci de miliarde de dolari pentru întreaga industrie.

Acordul a fost anunţat de TEVA, producător israelian de medicamente, şi confirmat de avocaţii a două comitate din Ohio, ale căror plângeri urmau să fie examinate primele în cadrul unui proces-test la Cleveland.

Companiile afiliate TEVA – cei mai mari trei distribuitori americani McKesson, AmerisourceBergen şi Cardinal Health – vor plăti imediat împreună 215 milioane de dolari pentru a pune capăt oricărui litigiu legat de criza opioidelor.

Teva, care fabrică opioide generice, va plăti alte 20 milioane de dolari în numerar, plus încă 25 milioane în medicamente pentru tratarea dependenţelor.

„Acordul propus va permite progrese importante în stăvilirea crizei, aducând resurse programelor de tratament al dependenţelor de opioide” în cele două comitate, au declarat avocaţii care le reprezintă.

Peste 400.000 de americani au murit din cauza supradozelor de opioide

Procesul, care urma să se deschidă luni dimineaţă, ar fi fost primul la nivel federal care ar fi examinat responsabilităţile industriei farmaceutice în această criză de sănătate publică. Potrivit datelor guvernamentale, peste 400.000 de americani au murit din cauza unor supradoze de opioide în ultimi 20 de ani.

Laboratoarele şi distribuitorii sunt acuzaţi că, începând din 1996, au făcut o publicitate agresivă analgezicelor pe bază de opioide, precum oxycontin, deşi cunosc puterea lor adictivă.

Chiar dacă procesul de la Cleveland nu va mai avea loc – plângerea mai vizează doar lanţul de farmacii Walgreens, al cărui proces a fost amânat -, avocaţii reclamanţilor au subliniat că „nu este vorba despre o soluţie globală”.

Rămâne, într-adevăr, de găsit un acord mai larg pentru soluţionarea ansamblului plângerilor, în jur de 2.600, formulate de colectivităţi locale de toate felurile, inclusiv cvasi-totalitatea statelor americane. Un acord aflat în curs de negociere s-ar putea cifra la zeci de miliarde de dolari, care le-ar permite municipalităţilor, comitatelor şi statelor să facă faţă costurilor crizei, estimate de guvern la 78,5 miliarde pe an (cheltuieli de sănătate, pierdere de productivitate, costurile ale sistemului penal).

Leave a Comment