Share

Ministrul Transporturilor: Într-o lună sau două încep lucrările pe tronsonul Pitești – Curtea de Argeș

Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, a declarat astăzi că lucrările la lotul 5 al autostrăzii Sibiu – Pitești vor începe în maximum două luni. Pe Valea Prahovei oficialul se înjură singur.

Conform unei declarații a ministrului Cătălin Drulă, „la Pitești – Curtea de Argeș, lotul 5, contractul este semnat cu o firmă italiană. Într-o lună sau maximum două încep lucrările acolo și, din ce am mai avut experiență cu ei în România, merg repede când au front de lucru”.

Între-o emisiune de la Digi FM, oficialul a explicat și că secțiunea Sibiu – Boița „va fi gata la finalul anului viitor. Se lucrează bine. Conform contractului, e în termen. Pe Tigveni – Curtea de Argeș, au fost contestații cu o firmă din China, în vreo două – trei zile se dă câștigătorul. Dacă nu vor fi contestații se poate semna contractul. Loturile 2 și 3 sunt în licitație. Lotul 2 e mai greu, că e în defileul Oltului. Se va alege o listă scurtă cu 5 – 6 ofertanți în câteva săptămâni. Mă bucură că e atât interes. Va fi cel mai greu proiect.

Contractul de proiectare și execuție pentru secțiunea 5 din Autostrada Sibiu – Pitești a fost semnat pe 11 mai 2020 cu firma italiană Astaldi. Valoarea de atribuire este de 1,71 miliarde de lei fără TVA, față de cea estimată de 1,83 miliarde de lei, fără TVA.

În conformitate cu prevederile contractuale, durata de realizare a acestui contract este de 60 luni, respectiv: 12 luni perioada de proiectare și 48 de luni pentru execuția lucrărilor. Perioada de garanție a lucrărilor ofertată de ASTALDI SpA este de 120 de luni (10 ani), a anunțat CNAIR. Traseul acestei secțiuni în lungime de 30,35 km începe în zona localităţii Curtea de Arges si contiuă paralel cu râul Argeș până la actuala centură a Municipiului Pitești. Viteza de proiectare este de 120 km/h, iar platforma autostrăzii are o lățime de 26 m..

Ministrul Transporturilor se înjură singur pe Valea Prahovei

În aceeași emisiune, ministrul Transporturilor a răspuns la întrebările moderatorului explicând că, înainte de a fi ministru, atunci când stătea în coloană pe Valea Prahovei îi înjura „pe politicieni și pe toți miniștri de până atunci”.

„Și acum?”, a întrebat jurnalistul Digi FM. „Mă înjur singur”, a răspuns ministrul Transporturilor.

Cătălin Drulă a explicat, serios, că pentru Autostrada Comarnic – Brașov „am semnat contractul pentru proiectul tehnic. Este același prestator care face și A7 (n.n. – Autostrada Moldovei). I-am rugat să se concentreze pe un traseu modern, cu tunel de 4 km la Bușteni și tunel de 2 km la Sinaia. Varianta cu tuneluri ar ajuta și turismul. Potrivit ministrului, realizarea documentației tehnice ar dura doi ai și jumătate, dar cea pentru zone critice, precum Comarnic, ar putea fi predată mai devreme.

„Sunt interesate firme mari din Europa de acest proiect și eliminând noi riscurile, definind exact care este traseul, unde este tunel, poți obține oricum un preț mult mai bun”, a mai spus Drulă.

Pe 12 februarie 2021, CNAIR a semnat cu SC CONSITRANS S.R.L. contractul pentru „Completare/Revizuire Studiu de Fezabilitate, elaborare Proiect Tehnic, pentru „Autostrada București – Brașov, tronson Ploiești – Brașov”. Valoarea contractului este de 46.554.284,02 Lei fără TVA, obiectivul fiind finanțat din Fonduri Europene Nerambursabile.

Leave a Comment