Share

Meniu cu preț „spațial”. Masă de 500.000 de dolari la 30 km înălțime

SpaceVIP, companie de turism spațial de lux, a anunțat deschiderea comenzilor pentru cei care își doresc să ia masa în spațiu. Deși prețul este și el „spațial”, numărul de locuri este insuficient.

După experiențe culinare pe fundul oceanului, în vârful munților, sau agățați de brațul unei macarale, o companie care oferă servicii de lux promite o experiență cu totul specială. SpaceVIP a angajat un renumit bucătar danez cu o stea Michelin pentru a alcătui și găti un meniu în spațiul cosmic.

Conform documentelor puse la dispoziția celor interesați, noua experiență propusă de SpaceVIP include o călătorie de câteva ore cu un balon spațial în timpul căreia clienții care își permit să plătească 500.000 de dolari vor servi o masă gătită de cunoscutul bucătar danez Rasmus Munk.

Acesta, bucătar-șef la restaurantul danez Alchemist care a fost clasat pe locul cinci în ghidul „World’s Best 50 Restaurants” pentru 2023, are ca sarcină alcătuirea unui meniu aparte, potrivit unei experiențe inedite și periculoase.

Atras de propunere și deja implicat 100% în proiectul celor de la SpaceVIP, bucătarul danez susține, conform Bloomberg, că, deși nu a stabilit încă un meniu, numărul clienților interesați depășește capacitatea de transport a nacelei în care se va servi masa.

„Suntem conștienți că este o călătorie costisitoare. Dar, până la urmă, vorbim despre o primă astfel de experiență”, a declarat Munk. El a precizat și că planul SpaceVIP este acela de a organiza mai multe călătorii similare pentru a satisface toate cererile și de a scădea ulterior prețul pentru a permite mai multor persoane să se bucure de o astfel de experiență.

În același timp, Roman Chiporukha, fondator al companiei SpaceVIP a explicat că există „deja zeci de participanți calificați care și-au exprimat un interesul pentru această experiență și, cu doar șase locuri disponibile, preconizăm că stabili primul grup de pasageri în următoarele câteva săptămâni”.

Conform planului, balonul și nacela construite de Space Perspectives cu tehnologie NASA va urca până la 30 km deasupra Pământului, iar grație presurizării cabinei, pasagerii nu vor avea nevoie de un antrenament special sau de costume complicate. Primele zboruri de test vor avea loc în aprilie 2024, iar primii pasageri plătitori ar trebui să vadă planeta din spațiu, servind o masă pregătiră de Rasmus Munk, în cursul anului 2025.

SpaceVIP este doar una dintre companiile care propun celor dispuși să plătească sume considerabile ideea de a mânca în spațiu. O alta este compania franceză Zephalto, care a anunțat încă de anul trecut că vrea să ofere oamenilor șansa de a mânca în nacela închisă a unui balon, la marginea stratosferei, pentru o sumă de cel puțin 132.000 de dolari. Și în acest caz primele astfel de experiențe ar trebui să aibă loc în 2025.

Leave a Comment