Share

Marcel Vela: Domiciliul poate fi părăsit doar în anumite condiții. Cei peste 65 de ani pot ieși din casă între orele 11 şi 13

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a declarat că persoanele care au vârsta de peste 65 de ani vor putea părăsi locuinţele doar între orele 11 şi 13.

Într-o confrință de presă, Ion Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, şi secretarii de stat Bogdan Despescu şi Raed Arafat susţin o declaraţie de presă, a anunțat că persoanele de peste 65 de ani vor putea părăsi locuinţele doar între orele 11.00 şi 13.00.

„Cea mai gravă criză din ultimii zeci de ani a cuprins şi România, vorbim de acest virus cumplit care ne-a lovit pe noi şi lumea întreagă. În decurs de numai o zi 186 de persoane au fost infectate şi în ţara noastră. Asta ne-a determinat să acţionăm imediat şi să luăm măsuri mai dure”, a explicat ministrul motivul pentru care au fost impuse restricții mai drastice.

Conform acestuia, „în această seară MAI a emis Ordonanţa militară numărul 3 din 24 martie 2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19. Articolul 1: se interzice circulaţia tuturor persoanelor în afara locuinţei, gospodăriei cu următoarele excepţii: deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă, gospodărie, locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi. Am prevăzut şi locurile, pentru că sunt fie unităţi de producţie, fie şantiere, fie instituţii media care au nevoia să-şi desfăşoare activitatea în mai multe locuri.

Ministrul a arătat că este permisă deplasarea pentru procurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie domestice, precum şi bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale, pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie şi deplasările scurte, în apropierea locuinţei legate de activitatea fizică individuală a persoanelor, deplasarea în scopul donării de sânge, în scop umanitar sau de voluntariat, deplasarea pentru realizarea de activităţi agricole sau deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.

Vela a precizat că sunt interzise toate activităţile sportive de echipă, adăugând că a observat că multe persoane au ieşit să joace fotbal – activitate ce va fi interzisă din această seară.

„Circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani în afara locuinţei şi gospodăriei este permisă numai într-un interval orar – între orele 11 şi 13, strict pentru următoarele motive: deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie domestice, deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, deplasarea din motive justificate precum îngrijirea unui minor, asistenţa altor persoane vârstnice bolnave sau cu dizabilităţi, deplasări scurte în apropierea locuinţei, gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor – cu aceeaşi condiţie, sunt excluse activităţile fizice colective -, precum şi pentru nevoile animalelor de companie domestice”, a declarat Marcel Vela, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, citând Ordonanţa Militară 3 din 24 martie.

El a adăugat că, în anumite cazuri, persoanele de peste 65 pot părăsi locuinţa şi în afara orelor stabilite.

„Circulaţia persoanelor prevăzute la articolul 2 – adică cele în vârstă de peste 65 de ani – este permisă şi în afara intervalului de timp 11 – 13 dacă acest lucru se face în interes profesional ori pentru realizarea de activităţi agricole. Adică medicii, oamenii de afaceri, profesorii, oamenii de ştiinţă, agricultorii care dovedesc că sunt implicaţi în activităţi didactice, profesionale, economice pot să părăsească locuinţa şi în afara acestui interval”, a afirmat Vela.

De altfel, cu câteva ore în urmă, premierul Ludovic Orban declara și el că „ministrul de Interne va prezenta în cursul serii Ordonanța Militară. Vom impune această restricție și între orele 6 și 22. Cetățenii vor putea ieși din locuință doar pentru a se duce la muncă, pentru a își asigura bunurile necesare pentru viața de zi cu zi, sau pentru analize medicale urgente care necesită deplasarea pentru că nu pot fi rezolvate prin telemedicină. Se va permite însă deplasarea în jurul locuinței pentru mișcare sau plimbarea animalelor de companie”

Citește și:

Leave a Comment