Arafat despre starea de alertă: Iată excepțiile de la interdicția de a părăsi localitatea
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a anunțat aseară motivele pentru care pot fi făcute deplasări în afara localităților în ciuda interdicției instituite odată cu 15 mai, data trecerii din stare de urgență în cea de alertă.
„Începând cu data de 15 mai, este permisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei, gospodăriei, în interiorul localităţilor, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiei şi evitarea formării grupurilor pietonale mai mari de trei persoane care nu aparţin aceleaşi familii. Deci nu mai trebuie declaraţie pentru acest lucru”, a afirmat Raed Arafat, în declaraţia de presă de la sediul Ministerului Afacerilor Interne, după şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
El a arătat că se instituie interdicţia deplasării persoanelor în afara localităţii sau zonei metropolitane, cu mai multe excepţii, cum ar fi interesul profesional, activităţile agricole sau îngrijirea unei proprietăţi.
„Se instituie interdicţia deplasării persoanelor în afara localităţii sau zonei metropolitane, cu următoarele excepţii: deplasare în interes profesional inclusiv între locuinţă, gospodărie şi locul, locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi, deplasarea în scopul umanitar sau voluntariat, deplasare pentru realizarea de activităţi agricole, deplasare pentru comercializare de produse agroalimentare de către producători agricoli, deplasare pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăţi din altă localitate sau eliberarea de documente necesare pentru obţinerea unor drepturi, deplasarea pentru participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament, deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea, însoţirea copiilor, membrilor de familie, îngrijirea unei rude, afin sau persoană aflată în întreţinere, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnavi sau cu dizabilităţi, decesul unui membru de familie, deplasarea pentru asistenţa medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă. Şi mai sunt încă câteva puncte care se vor vedea la publicare”, a arătat secretarul de stat Raed Arafat.
El a mai menţionat că de vineri, 15 mai, odată cu instituirea stării de alertă, „se dispune redeschiderea parcurilor pentru public, cu excepţia locurilor de joacă pentru copii şi cu respectarea măsurilor generale deprevenire şi protecţie”.
Dacă este posibil, munca trebuie să continue de la domiciliu
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a anunțat și măsurile ce trebuie luate de operatorii economici publici şi privaţi începând cu 15 mai.
„Autorităţile publice, precum şi operatorii economici publici şi privaţi au obligaţia organizării activităţii astfel încât munca să se desfăşoare de la domiciliul angajaţilor, iar dacă activitatea desfăşurată nu permite acest lucru, se iau măsuri pentru: asigurarea triajului epidemiologic, dezinfectarea obligatorie a mâinilor înaintea intrării în spaţiile de lucru, respectarea regulilor privind desfăşurarea activităţii din birourile cu spaţii comune, decalarea programului de lucru pentru entităţile cu un număr mai mare de 50 de salariaţi, astfel încât începerea şi terminarea programului de lucru să se realizez la intervale de minimum o oră pe parcursul de minimum trei ore, în tranşe de minimum 20% din personal”, a declarat Raed Arafat.
El a adăugat că operatorii economici care desfăşoară activităţi cu publicul trebuie să asigure o suprafaţă minimă de 4 metri pătraţi pentru fiecare client.
„Instituţiile publice şi operatorii economici care desfăşoară activităţi comerciale de lucru cu publicul ce implică accesul persoanelor în interiorul clădirilor iau măsuri pentru organizarea activităţii astfel: accesul trebuie să fie organizat astfel încât să fie asigurată o suprafaţă minimă de 4 metri pătraţi pentru fiecare client sau persoană şi o distanţă minimă de 2 metri între oricare două persoane apropiate, să nu permită accesul persoanelor a căror temperatură corporală măsurată la intrare în incintă depăşeşte 37,3 grade Celsius, referinţa fiind luată de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, şi să asigure dezinfectarea suprafeţelor expuse şi evitarea aglomerării de persoane, în special în zonele caselor de marcat şi ghişeelor”, a precizat Arafat.
Potrivit acestuia, rămân suspendate servirea şi consumul produselor în spaţiile comune de servire a mesei din interior.
„Este suspendată temporar activitatea de servire şi consum al produselor în spaţiile comune de servire a mesei din interiorul restaurantelor, hotelurilor, motelurilor, pensiunilor, cafenelelor sau altor localuri publice, precum şi la terasele din exteriorul acestor locaţii, deci rămân închise terasele şi alte zone de servire a mesei. Sunt exceptate, cum erau exceptate şi înainte, activităţile de preparare a hranei, precum şi de comercializare a produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu presupun rămânerea clienţilor în spaţiile destinate acestui scop, precum şi cele de tip drive in, room service, livrare la client, take away”, a menționat secretarul de stat în MAI.
Carantina, înlocuită cu izolarea la domiciliu pentru cei care vin din străinătate
Arafat a anunţat că, începând cu 15 mai, pentru toate persoanele care sosesc în România, indiferent din ce ţară, se va institui măsura izolării la domiciliu.
„Se instituie, începând cu data de 15 mai, pentru toate persoanele care vin în România din străinătate măsura izolării la locuinţă, împreună cu familia sau aparţinătorii cu care locuiesc, iar pentru cele care nu au posibilitatea îndeplinirii condiţiilor pentru măsura mai sus menţionată sau solicită acest lucru pentru a nu-şi expune familia, se poate opta pentru măsura carantinei instituţionalizate în spaţii special destinate, puse la dispoziţie de autorităţi. Cu alte cuvinte, din această noapte, de la momentul publicării, cei care sosesc în ţară, indiferent de unde vin, se aplică pentru ei măsura de izolare la domiciliu”, a explicat Raed Arafat.