Share

Încă o amânare pentru Brexit

Ambasadorii statelor UE se reunesc astăzi pentru a discuta solicitarea de amânare a Brexitului cu trei luni.

Conform AFP, care citează surse din cadrul UE, ambasadorii urmează să se reunească astăzi la ora 10.00, cu trei zile înainte de data de 31 octombrie prevăzută pentru „divorţ”.

Potrivit surselor citate, propunerea care va fi discutată prevede o amânare a Brexitului cu trei luni, până la 31 ianuarie 2020, dar cu posibilitatea ca Regatul Unit să iasă din UE de la 30 noiembrie sau 31 decembrie în cazul unei ratoficări a acordului înainte de aceste termene.

Deputaţii britanici urmează să voteze tot astăzi, dar după-amiază, asupra unei moţiuni a lui Boris Johnson care propune organizarea de alegeri anticipate pe 12 decembrie. Liderul conservator speră ca până atunci să obţină adoptarea în parlament a textelor necesare pentru punerea în aplicare a acordului de Brexit pe care l-a convenit în urmă cu zece zile la Bruxelles.

Toate ţările UE au convenit săptămâna trecută asupra necesităţii unei a treia amânări a Brexitului pentru a evita o ieşire fără acord şi s-au pus de acord să ia o decizie asupra subiectului prin procedură scrisă, fără a fi necesară convocarea unui summit.

Majoritatea ţărilor sunt deschise la o amânare de trei luni, pe care Boris Johnson a fost constrâns de lege să o solicite. În ceea ce o priveşte, Franţa a insistat asupra necesităţii unei „justificări” pentru acest lucru.

„Nu trebuie să dăm timp în baza unei ficţiuni politice, ci a unor alegeri sau a unui al doilea referendum”, a explicat ieri secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Amelie de Montchalin.

Marea Britanie a făcut un pas suplimentar în direcţia unui scrutin anticipat, două partide de opoziţie avansând o propunere în acest sens.

La peste trei ani de la referendumul în care britanicii au votat în proporţie de 52% pentru părăsirea Uniunii Europene, deputaţii britanici au aprobat în principiu, pe 22 octombrie, acordul încheiat de UE cu Boris Johnson, dar au respins calendarul pe care acesta dorea să-l impună legislativului.

Marea Britanie trebuia iniţial să părăsească UE pe 29 martie, o dată-limită amânată deja în două rânduri, mai întâi pe 12 aprilie şi apoi pe 31 octombrie.

Leave a Comment