Share

Hella intră sub controlul Faurecia după o tranzație de 5,3 mld. euro

Având ca scop dezvoltarea afacerilor cu componente pentru mașini electrice și autonome, furnizorul auto Faurecia a preluat pachetul majoritar de acțiuni al Hella.

Producătorul de componente auto francez Faurecia a anunțat finalizarea achiziției pachetului de control al furnizorului de sisteme de iluminat Hella în urma unei tranzacții de 5,3 miliarde de euro. Aceasta este una dintre cele mai mari tranzacții din industria europeană de componente auto din ultimii trei ani.

În baza acordului, Faurecia va deține 79,5% din Hella, 60% dintre acțiuni fiind preluate de la un grup de acționari și 19,5% printr-o ofertă publică de preluare.

Faurecia a câștigat astfel un adevărat război al ofertelor pentru Hella cu alți concurenți importanți din industria de componente auto precum Mahle, Plastic Omnium și Knorr-Bremse. De altfel, suma plătită pentru 79,5% dintre acțiuni se apropie mult de valoarea estimată inițial de Faurecia pentru cumpărarea a 100% din Hella, 6,7 miliarde de euro.

Patrick Koller, CEO-ul Faurecia, a declarat că noua companie combinată va încerca să genereze venituri de 33 de miliarde de euro până în 2025.

„Vom lucra acum împreună eficient pentru a începe imediat să implementăm sinergiile semnificative și confirmate care au fost identificate și să creăm valoare durabilă pentru toate părțile interesate”, a adăugat Patrick Koller.

Este important de menționat că Faurecia, companie la care grupul auto francez PSA (la rândul său parte a Stellantis) a deținut 46% dintre acțiuni are nu mai puțin de cinci fabrici în România, la Tălmaciu, Craiova, Mioveni, Râmnicu Vâlcea şi Căţeasca.

În același timp, Hella – companie controlată până acum de familia Hueck aflată în Top 50 al celor mai bogate din Germania -are centre de cercetare-dezvoltare și fabrici la Timișoara, Arad, Lugoj și Craiova. Rămâne de văzut ce implicații are noua tranzacție asupra activităților din România.

Citește și:

Leave a Comment