Share

Pe 1 februarie a început recensământul populaţiei şi al locuinţelor

Etapa de preluare a datelor din surse administrative şi de creare a bazei de date pentru recensământul populaţiei şi al locuinţelor demarează pe 1 februarie 2022.

Conform Institutului Naţional de Statistică (INS), etapa recensământului populației și al locuințelor începută pe 1 februarie 2022 se va finaliza pe 13 martie.

În cadrul recensământului populaţiei şi locuinţelor, etapele de culegere şi de prelucrare a datelor vor fi complet informatizate.

Totodată, în premieră în statistica din România, cetăţenii vor avea posibilitatea autorecenzării. Acest demers va putea fi efectuat de pe orice telefon mobil inteligent, de pe tabletă, laptop sau calculator.

Chestionarul pentru autorecenzare este disponibil în limba română şi în limbile minorităţilor naţionale, precum şi în limba engleză.

Cealaltă metodă de recenzare este cea prin interviu, efectuată de un recenzor, cu înregistrarea datelor pe tablete.

În cadrul recensământului, INS beneficiază de sprijinul tehnic şi operaţional al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), care se va implica în buna funcţionare a întregului proces de recenzare în cadrul recensământului.

Recensământul se desfășoară în etape

Cea de-a doua etapă a recensământului constă în autorecenzare, şi se va desfăşura între 14 martie şi 15 mai.

Cea de-a treia etapă a recensământului constă în colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă, în cadrul cărora datele colectate vor fi înregistrate, cu ajutorul tabletelor, în chestionarul electronic. Această etapă se va desfăşura între 16 mai – 17 iulie.

Potrivit INS, informaţiile colectate vor fi prelucrate în conformitate cu legislaţia în vigoare privind protecţia datelor cu caracter personal (Regulamentul UE nr.679/2016) şi anonimizate imediat după intrarea în sistem.

Recensământul populaţiei şi locuinţelor se realizează începând de anul trecut în toate statele membre UE, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 763/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului privind recensământul populaţiei şi al locuinţelor şi cu regulamentele de implementare corespunzătoare.

În România, Recensământul populaţiei şi locuinţelor se va desfăşura potrivit prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 178/2020, cu modificările şi completările ulterioare.

Citește și:

Leave a Comment