Share

Geneva 2019: Concepte spectaculoase de la Kia, Mercedes-Benz și Skoda

Lansările de noi modele și concepte de la Geneva Internațional Motor Show au continuat întreaga zi, iar Mercedes-Benz, Kia și Skoda au dezvăluit trei vehicule cu design și caracteristici cât se poate de interesante.

Poate părea ciudat să vorbești despre noutățile Mercedes-Benz și, în loc să iei în calcul modele sportive sau de lux, să-ți concentrezi atenția asupra unui van. Ei bine, deși designul lui CLA Shooting Brake, agresivitatea lui GLC și performanțele lui AMG GLE 53 4MATIC+ sunt demne de toată lauda, noul concept EQV suscită un interes enorm. În primul rând pentru că este pionierul mobilității electrice în segmentul van-urilor de transport persoane. Apoi, pentru că, după cum spun oficialii germani, mașina poate parcurge 400 km cu o singură încărcare. Atenție, vobim despre un V-Klasse! Și, pentru că nu părea suficient, inginerii au reușit să găsească soluții tehnice pentru a încărca bateria mașinii în doar 15 minute suficient pentru ca vehiculul să poată parcurge 100 km. Nu în ultimul rând, conform lui Dieter Zetsche, șeful grupului Daimler, Concept EQV se află mai aproape de producție decât ne închipuim, o variantă de serie urmând a avea premiera mondială la salonul auto de la Frankfurt din toamna acestui an.

Coreenii de la Kia continuă să uimească universul împătimiților de mașini prin viteza cu care dezvoltă noi produse și, mai ales, prin știința de a le produce astfel încât să satisfacă dorințele tot mai multor clienți. Chiar dacă de această dată nu vorbim despre un model de serie – nu că n-ar fi fost destule la Geneva (e-Soul, Niro Hybrid) – ci despre un concept, este limpede că afirmația de mai sus este cât se poate de valabilă. O întruchipare vizuală a dorinței Kia de a avansa în lumea incitantă a electrificării, „Imagine by Kia” este primul automobil 100% electric cu patru uși al companiei. Spre deosebire de crossover-ul electric e-Niro, care se bazează pe arhitectura existentă de tip hibrid a modelului Niro, concept-car-ul „Imagine by Kia” este susținut de un acumulator cu încărcare prin inducție, amplasat jos, care pune în mișcare un tren de rulare compact.

Un concept chiar mai atrăgător este cel prezentat de Skoda. Alături de noile modele de serie Scala și Kamiq, la standul diviziei cehe a grupului Volkswagen a avut loc premiera mondială a conceptului Skoda Vision iV. Oficialii mărcii susțin că acesta oferă o perspectivă concretă asupra viitoarei familii de vehicule Skoda care rulează exclusiv pe baza alimentării de la baterii electrice și este, totodată, precursorul primului vehicul al brandului care urmează să fie construit pe platforma modulară pentru mașinilor electrice (MEB) a grupului Volkswagen. Două motoare electrice – unul pe puntea din față și altul pe cea din spate – asigură atât propulsia cât și tracțiunea integrală. Bateria plată, litiu-ion, instalată în podeaua vehiculului, economisește spațiu și oferă o autonomie de până la 500 km (WLTP).

©Lifenews.ro – Articolele lifenews.ro pot fi preluate în limita a 500 de caractere și doar cu acordul redacției.

Leave a Comment