Share

Gabriela Firea a prezentat primele modificări ale vinietelor Oxigen VIDEO

Primarul general al Capitalei a anunțat astăzi, tot pe Facebook, nu pe site-ul instituției, că au fost elaborate primele modificări ale deja controveratelor taxe „Oxigen”. Cea mai importantă dintre aceste modificări este obligativitatea plății taxelor „Oxigen” de toți utilizatorii de mașini, inclusiv bucureștenii și ilfovenii.

Declarația făcută de Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook este menită să arate evoluția consultărilor pe tema celor două taxe „Oxigen” – Oxigen B, care se va aplica în tot orașul, și Oxigen C, aplicabilă în zona centrală – iar detaliul cel mai important menționat de primarul general este că vinietele vor trebui plătite acum și de utilizatorii de mașini din București și Ilfov, nu doar de locuitorii altor județe așa cum era menționat în prima variantă a proiectului care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2020.

„Având în vedere numărul mare de mesaje pe care le-am primit, am luat hotărârea să reformulăm acel articol, care se referă la autoturismele înmatriculate în alte judeţe, dar care circulă zilnic prin Bucureşti – deci nu sporadic, întâmplător – şi să reformulăm, să îmbunătăţim acest articol. Mai ales că, până la urmă, este adevărat, trebuie să ne referim la norma de poluare a unui autoturism şi nu neapărat la judeţul unde este el înmatriculat. (…) Practic, se propune ca toate autoturismele cu grad mare de poluare, fie că sunt din Capitală, fie că sunt înmatriculate în alte judeţe, fie că tranzitează întâmplător Capitala sau sunt aici în trafic zi de zi, să fie privite prin prisma normei de poluare. Şi anume: rămâne ideea ca în zona cea mai aglomerată, cea mai poluată, în Centru, să fie interzise autoturismele NonEuro, Euro 1 şi 2, de asemenea şi cele care intră în Capitală să aibă acelaşi regim, precum şi autoturismele care sunt zilnic în trafic, dar nu sunt înmatriculate în Bucureşti. Practic, vom interzice în zona centrală aceste autoturisme NonEuro, Euro 1 şi 2 şi vor plăti vinietă pentru restul teritoriului Municipiului Bucureşti, altul decât zona centrală”, a explicat primarul.

În plus, Gabriela Firea a anunțat că în privința mașinilor cu norma de poluare Euro 3 nu a fost încă luată o decizie. Prin urmare, nu s-a stabilit dacă posesorii acestor vehicule vor plăti sau nu accesul în București și în zona centrală. În schimb, rămâne cert faptul că mașinile NonEuro – Euro 2 nu vor avea deloc acces în zona centrală a Bucureștiului. Nici chiar dacă plătesc vinieta Oxigen C.

„În acest moment, pentru această categorie (n.n. – Euro 3), nu pot să vă spun exact cum va arăta modificarea, dar ţin să subliniez faptul că am ţinut cont de mesajele dumneavoastră şi vom analiza împreună cu specialiştii noştri dacă vom include şi autoturismele Euro 3 alături de cele non-Euro, Euro 1 şi Euro 2 sau vor rămâne aşa cum am propus noi iniţial, cu acea taxare pentru norma de poluare”, a spus ea.

Având în vedre că în zona centrală există posesori de mașini NonEuro – Euro 2 care nu le vor mai putea folosi, primarul a explicat că PMB are în plan un program de casare prin care aceștia să poată primi despăgubiri dacă renunță la vehicul. Aceste despăgubiri vor veni sub forma unor vouchere care vor putea fi utilizate atât pentru achiziționarea unui vehicul nou, cât și pentru electronice sau electrocasnice. Din nefericire, Firea nu a menționat valoarea acestor vouchere.

În privinţa taximetriştilor cu maşini poluante, Firea a precizat că a fost iniţiat un dialog cu reprezentanţii acestora în vederea identificării unei soluţii.

Primarul General, Gabriela Firea, a anunţat pe 14 august lansarea în consultare publica un proiect care vizează introducerea vinietelor electronice de utilizare a drumurilor publice din Capitală.

În forma iniţială, proiectul prevedea achiziţionarea vinietei electronice Oxigen B, cu un preţ de 10 lei pe zi, sau 1.900 de lei pe an, pentru autoturismele înmatriculate în alte oraşe sau state care tranzitează capitala. Dacă autoturismele înmatriculate în alte oraşe sau ţări sunt şi cu grad ridicat de poluare, adică NonEuro, Euro 1, Euro 2 vor fi complet interzise în Centrul Capitalei.

Potrivit unei alte propuneri, pentru autovehicule înmatriculate în Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, cu normă de poluare Euro 3, accesul în zona centrală este permis numai în urma achiziţionării unei viniete electronice de tip Oxigen C, în valoare de 75 de lei /lună, respectiv 900 lei pe an.

Conform proiectului, autoturismele înmatriculate în Bucureşti şi Ilfov, cu grad mare de poluare: Non Euro, Euro 1, Euro 2, vor fi interzise şi ele în zona centrală a Capitalei.

Restricţiile ar urma să se aplică începând cu 1 ianuarie 2020 zilnic, de luni până vineri, în intervalul orar 07.00-22.00, cu excepţia sărbătorilor legale.

Odată cu modificările enunțate, Gabriela Firea mai înfige un cui în roata comerțului cu mașini de ocazie. Practic, tranzacțiile cu autoturisme sub Euro 4 vor dispărea în următoarea perioadă, singurele soluții ale posesorilor de astfel de vehicule din București și Ilfov fiind să le trimită la casat în așteptarea voucherului promis de edilul șef al Capitalei sau să le vândă în alte județe. În acest al doilea caz multe zone din țară s-ar putea trezi curând cu un puternic aflux de mașini vechi și, precum doamna Firea, ar putea reacționa impunând și ele taxe.

Din nefericire, problemele impunerii taxelor Oxigen nu se opresc aici. Primăria încă nu a găsit răspunsuri la probleme importante cauzate de interzicerea mașinilor NonEuro – Euro 2 sau chiar Euro 3 în București precum lipsa posibiltății de a înconjura orașul pe centură într-un timp rezonabil, inexistența parcărilor de transfer la intrarea în București, cât va costa implmentarea sistemului de control, cine va plăti pentru acesta și multe altele. Unde mai pui că întregul eșafodaj construit în jurul vinietelor Oxigen se bazează strict pe „impresii” personale ale oficialilor din PMB pentru că nu există un studiu de impact care să arate ce efecte pozitive sau negative va avea măsura.

Noi informatii despre proiectul Oxigen! Ma bucur ca proiectul pentru limitarea masinilor poluante in Capitala avanseaza rapid si suscita interes din partea dumneavoastra! Sunt increzatoare ca, la finalul perioadei de consultari, textul rezultat, care va cuprinde sugestiile primite, va fi unul bun si complet. Bucurestiul are nevoie de noi toti, sa construim impreuna, cu responsabilitate si grija fata de fiecare cetatean si viitorul nostru si al orasului.#OxigenPentruBucuresti#noivremaercurat#parereataconteaza

Publicată de Gabriela Firea pe Luni, 2 septembrie 2019

Citește și:

Leave a Comment