Share

Japonezii vor arunca fulgi de gheață pentru a răcori spectatorii Jocurilor Olimpice de la Tokyo

Organizatorii Jocurilor Olimpice de vară de la Tokyo, din 2020, au testat un dispozitiv care produce „zăpadă artificială” al cărui uz îl studiază pentru a-l pune în practică la anumite competiţii, anul viitor, pentru a răcori spectatorii.

Temperaturile estivale de la Tokyo depăşesc des 35 de grade la umbră, cu un procent de umiditate de 80%, combinaţie foarte periculoasă pentru sănătate. Organizatorii Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de anul viitor, care au loc de la sfârşitul lunii iulie până la începutul lunii septembrie, adică cea mai călduroasă perioadă, încearcă să caute noi mijloace pentru a evita ca sportivii şi spectatorii să nu sufere din cauza căldurii.

Cum temperatura a fost destul de scăzută, vineri dimineaţa, la Tokyo, testul nu s-a putut face în condiţii reale, dar jurnaliştii au făcut cunoştinţă cu acest sistem la situl care va găzdui probele de kaiac-canoe.

Mai mulţi fulgi de zăpadă, sau miad degrabă picături de gheață, care uneori a căzut în bucăţi destul de mari, a surprins asistenţa. „Ca sistem, e mai puţin eficient decât credeam. Când vântul suflă fulgii de zăpadă ajung departe de tribune și nu ştiu dacă e la fel de eficace”, a comentat un membru al echipei franceze pentru Jocurile Paralimpice.

În cinci minute au fost consumate circa 300 de kg de gheaţă, pentru o parte a tribunei care nu este acoperită şi, în lipsa norilor, se află în bătaia soarelui.

„Vom încerca toate dispozitivele care ne pot părea eficace pentru lupta împotriva căldurii”, a explicat cu acest prilej Taka Okamura, responsabil cu măsurile anti-căldură de lângă Comitetul de organizare. „Nimic nu este încă decis, dar noi considerăm că este utilizabil”, a mai spus oficialul.

Geata Japonia

Leave a Comment