Share

Olimpiada de iarnă, Beijing 2022: președintele CIO laudă China cu o zi înaintea debutului competiției

Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, consideră că Olimpiada care începe vineri la Beijing „va schimba pentru totdeauna dimensiunile sporturilor de iarnă”.

A XXIV-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă se va desfăşura în perioada 4-20 februarie 2022 în China, la Beijing. Este a doua ediţie a Jocurilor Olimpice desfăşurată în acest oraş, Beijingul organizând şi Olimpiada de vară din 2008.

Este şi cea de-a treia ediţie consecutivă a Jocurilor Olimpice desfăşurate în Asia, după Pyeong Chang 2018 (Coreea de Sud) şi Tokyo 2020 (Japonia). Beijing este cel mai mare oraş-gazdă al Jocurilor Olimpice de iarnă, vechiul record fiind stabilit de oraşul canadian Vancouver, care a organizat ediţia din 2010.

Ceremonia de deschidere a Olimpiadei de iarnă are loc la 4 februarie 2022, iar cea de închidere pe 20 februarie 2022, ambele evenimente având loc pe stadionul naţional din Beijing (80.000 de locuri), cunoscut şi sub numele de „Cuibul de Pasăre”. La finalul ceremoniei de închidere steagul olimpic va fi predat primarilor oraşelor italiene Milano şi Cortina d’Ampezzo, gazde pentru Olimpiada de iarnă din 2026.

Beijing 2022, Olimpiada care „lasă numeroşi observatori străini perplecşi”

În acest context, preşedintele CIO, Thomas Bach, a declarat că marele stat asiatic „a scris deja istorie, depăşind obiectivul de a familiariza 300 de milioane de cetăţeni cu sporturile pe zăpadă şi pe gheaţă”.

„Dacă imaginea sitului olimpic de schi alpin, construit în mijlocul unor munţi arizi, cu 100% din zăpădă artificială, lasă numeroşi observatori străini perplecşi, astăzi putem spune: China este o ţară a sporturilor de iarnă”, a afirmat Bach.

Tot șeful CIO consideră că „în afara beneficiilor de sănătate, sociale şi economice pentru populaţia chineză, acest aflux de noi practicanţi va schimba pentru totdeauna scara sporturilor de iarnă şi va deschide o nouă eră la nivel mondial”.

Conform lui Qi Cai, preşedinte al Comitetului de organizare pentru Olimpiada Beijing 2022, statisticile chineze arată că în octombrie 2021 erau „346 milioane de practicanţi ocazionali de sporturi de iarnă”.

Thomas Bach a insistat, totodată, pe moştenirea lăsată mediului înconjurător de aceste Jocuri, prin dezvoltarea de energii regenerabile pentru alimentarea siturilor, în ciuda impactului zăpezii artificiale asupra resurselor de apă.

Leave a Comment