Share

Director Transgaz: Maghiarii ne verifică dacă am finalizat BRUA pe 2 decembrie

Compania națională Transgaz a fost informată de partea maghiară că pe 2 decembrie va fi făcut un test de stres pentru conducta BRUA, a cărei fază I a fost recent finalizată.

Prezent la o conferință alături de Szabolcs Ferencz, CEO al companiei maghiare FGSZ, șeful Societății Naţionale de Transport al Gazelor Naturale – Transgaz, Ion Sterian, a anunțat că partea ungară a solicitat realizarea unui test de stres al conductei BRUA pe 2 decembrie, a două zi după Ziua Naţională a României.

„Îl salut pe omologul meu de la FGSZ din Ungaria, care este de undeva de pe meleagurile mioritice, din zona Timişoarei. Îi mulţumesc pentru testul de stres, pentru scrisoarea pe care mi-a trimis-o aseară, că exact pe 2 decembrie vor să ne testeze dacă am finalizat BRUA, că până acum nu se putea executa, dacă n-au fost rezervări de capacitate”, a explicat Ion Sterian.

Oficialul român l-a asigurat pe omologul maghiar și că vor fi asigurați „cel puţin 200.000 de metri cubi pe oră”. De asemenea, directorul Transgaz a menționat că „BRUA este funcţională, iar pe relaţia cu Ungaria este funcţională de o lună, și va asigura capacitatea de 1,75 miliarde de metri cubi (n.n. – pe an). Vom sărbători ziua națională împreună”.

Cu aceeași ocazie, șefa OMV Petrom, Christina Verchere, a declarat că „BRUA este un mare succes al Transgaz, este fundamental faptul că gazoductul a putut să fie finalizat, fundamental pentru securitatea energetică a României. Ne gândim în primul rând la exporturi, dar şi la importuri, astfel încât piaţa să fie aprovizionată la cel mai bun nivel”.

BRUA va asigura și transportul gazelor din Marea Neagră

Și Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, a ținut să explice că BRUA va duce la diversificarea surselor de aprovizionare şi la consolidarea securităţii energetice asigurând inclusiv fluxul de gaze de pe platforma Mării Negre.

Cu câteva zile în urmă, șeful Transgaz estima că în România consumul de gaze va crește cu peste 8 miliarde de metri cubi. „În medie, consumul
anual este de 10 miliarde metri cubi, ceea ce înseamnă o creștere foarte mare, de circa 80%. (…) Din partea populației sunt cereri de racordare pentru 4,4 miliarde metri cubi, iar pentru centrale electrice prin cogenerare pentru alte 3,5 miliarde metri cubi. În total consumul de gaze al
României va crește cu peste 8 miliarde metri cubi în următorii ani, ceea ce face necesară exploatarea gazelor din Marea Neagră cât mai urgent”, a declarat Ion Sterian.

Proiectul BRUA are drept obiectiv asigurarea accesului la noi surse de gaze, precum şi facilitarea transportului de gaz caspic către pieţele din Europa Centrală şi de Est.

Faza I asigură capacităţi de transport bidirecţional de 1,5 miliarde metri cubi pe an în sau din direcţia Bulgaria şi 4,4 miliarde metri cubi pe an în sau din direcţia Ungaria.

Tronsonul românesc al conductei a necesitat o investiţie totală de 480 de milioane de euro, dintre care 180 de milioane de euro reprezintă un grant acordat de Comisia Europeană.

Leave a Comment