Share

Omul care gestionează Fondul Suveran de 1.200 de miliarde al Norvegiei

Anul 2020 a marcat o schimbare majoră în finanțele norvegiene. Vestitul Fond Suveran de Investiții, cu o valoare de circa 1.200 de miliarde de dolari, și-a schimbat conducerea.

Deși nu toți înțeleg cum funcționează Fondul Suveran de Investiții al Norvegiei, sunt foarte mulți cei care au auzit de valoarea impresionantă a acestuia și de rezultatele sale spectaculoase. Cu active de circa 1.200 de miliarde de dolari, adică de mai bine de patru ori cât Produsul Intern Brut (PIB) al României, acesta nu trebuie confundat cu bugetul national al statului nordic. E, mai degrabă, o instituție care investește excedentul comercial al Norvegiei în acțiuni la companii sau proprietăți din toate colțurile lumii.

Mulți îl consideră un fond rezultat strict din exportul de petrol, însă finanțarea sa include și bani proveniți din industria pescuitului sau cea a laptelui. Astfel, nu e de mirare că, într-un interviu acordat cu câteva zile în urmă jurnaliștilor de la Financial Times, fostul șef al acestuia, Yngve Slyngstad, spunea că „în teorie l-am putea numi fondul peștelui. Nici măcar nu am început să cheltuim banii obținuți din petrol”. Și, ca tabloul să fie cât mai fidel, trebuie spus că acest fond poate fi considerat deținătorul a 1,4% din acțiunile tuturor companiilor listate la bursă la nivel mondial.

Schimbare de lider

E limpede pentru oricine că în fruntea unui asemenea „munte de bani” nu poate sta o persoană oarecare. Cu atât mai puțin un politican sau funcționar al statului norvegian. Ei bine, în ultimii 12 ani, Fondul a fost gestionat de Yngve Slyngstad, un norvegian în vârstă de 58 de ani absolvent al Universității din Oslo (drept) și al Norwegian School of Economics. În plus, acesta deține câte un master în economie obținut la Universitatea din California și unul în științe politice acordat de Universitatea din Paris.

În acest an însă, omul care a reușit să ducă anul trecut randamentul investițiilor Fondului la un record absolut de 19,9% ceea ce se traduce în câștiguri de 180,5 miliarde de dolari, i-a lăsat locul lui Nicolai Tangen unul dintre cei mai cunoscuți administratori de fonduri speculative din City-ul londonez. În vârstă de 53 de ani, Tangen a preluat în acest an Fondul Suveran al Norvegiei în ciuda acuzelor aduse de mulți politicieni și chiar oameni de afaceri norvegieni care se întreabă dacă un investitor speculativ va putea gestiona banii unui fond mai degrabă pasiv, conservator.

Fondul Suveran al Norvegiei, pe mâinile unui personaj controversat

Prin urmare, începând din 2020, cel mai mare Fond Suveran din lume este gestionat de Nicolai Tangen, omul care, în ciuda succesului incontestabil al instituției, are în mâini un cartof fierbinte din cauza crizei generate de pandemie în special în industria petrolului.

Născut  în orșelul de coastă Kristiansand, el a câștigat primii bani strângând și apoi vânzând către centrele de reciclare recipientele din plastic abandonate de spectatori pe stadionul din localitate. Apoi, încă de la 16 ani, a reușit să convingă banca locală să îi ofere o colaborare, iar banii câștigați i-a investit la bursă. Pasiunea sa pentru finanțe a fost întreruptă de satisfacerea stagiului militar, însă chiar și acesta i-a adus un plus pentru carieră în armată învățând limba rusă și chiar tehnici de interogare.

Adevărata startegie financiară a învățat-o însă la Cazenove și Egerton Capital pentru ca, în octombrie 2005, să înființeze AKO Capital, un fond care a avut, de la lansare și până acum, randamente de trei ori mai bune decât piața. Conform lui Nicolai Tangen, secretul de la AKO stă în investiții pe termen lung în companii stabile cu renume precum marele grup LVMH sau producătorul italian de mașini Ferrari. De asemenea, succesul AKO a venit și pentru că Tangen a preferat întotdeauna să provoace managerii de fonduri din subordinea sa să consemneze toate motivele avute pentru fiecare investiție recomandată sau făcută, acestyea urmând a fi revizuite ulterior și replicate sau date ca exemplu de „așa, nu”.

Având deja o avere considerabilă – circa 519 milioane de dlari după cum estimează revista norvegiană Kapital – grație fondului AKO Capital, noul șef al Fondului Suveran Norvegian, a acceptat, tocmai pentru a elimina o parte dintre acuzele aduse de politicieni și oameni de afaceri norvegieni, să își reducă participația dețintă la AKO de la 78% la 43% și să cedeze dividendele obținute de acolo, pe toată durata mandatului, către fundația sa caritabilă.

Susținut de șeful Băncii Centrale a Norvegiei, Nicolai Tangen, a explicat pentru Reuters și care a fost justificarea pentru care a acceptat propunerea de a renunța la propria afacere de succes pentru a prelua fondul norvegian, mai ales că va câștiga un salariu destul de mic: „Ca norvegian este o realizare extraordinară. Este o onoare deosebită să fiu chemat şi este o responsabilitate uriaşă să întăresc capitalul ţării şi bunăstarea generaţiilor viitoare”.

De asemenea, el consideră că „această slujbă îți impune să stai ca o stâncă atunci când în jurul tău este furtună, indiferent dacă este vorba de una generată de mass-media sau de volatilitatea de pe piețele de capital. În viitor, voi fi o stâncă în furtună în numele poporului norvegian”.

Ce înseamnă pentru norvegieni Fondul Suveran

Pe plan global, Fondul Suveran de Investiţii al Norvegiei deţine acţiuni în peste 9.000 de companii, având cele mai mari participaţii la companii precum Microsoft, Apple, Nestle, Alphabet sau Amazon. El investeşte aproximativ 30% din activele sale în instrumente cu venit fix, aproximativ 67% în acţiuni, iar restul de 3% sunt investite în imobiliare. Anul trecut, fondul a avut  un randament al investiţiilor de 19,9%, ceea ce i-a permis să realizeze câştiguri record de 1.690 miliarde de coroane norvegiene (180,49 miliarde de dolari).

Potrivit datelor oficiale, Fondul Suveran de Investiţii al Norvegiei a avut un randament al investiţiilor de aproape 34.000 de dolari pentru fiecare dintre cei 5,3 milioane de locuitori ai Norvegiei, iar în prezent valoarea totală a fondului este echivalentă cu aproximativ 207.000 de dolari pentru fiecare bărbat, femei şi copil din statul nordic.

Leave a Comment