Share

Cum justifică Rusia agresiunea militară din Ucraina

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a încercat să justifice în Consiliul de Securitate al ONU, decizia ţării sale de a ataca Ucraina.

În alocuțiunea sa, Vasili Nebenzia a făcut referire la presupuse „provocări” din partea Kievului şi la situaţia populaţiei din provincia separatistă Donbas, din estul Ucrainei, şi a insistat că Rusia nu caută „să ocupe” ţara vecină.

Conform agenției EFE, Nebenzia a insistat că obiectivul acestei „operaţiuni speciale” este de „a proteja persoanele care de opt ani de zile suferă un genocid din partea regimului de la Kiev” şi de „a demilitariza” Ucraina. Înaltul diplomat rus a vorbit în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate care avea loc în timp ce, la Moscova, preşedintele rus Vladimir Putin anunţa într-un discurs începerea intervenţiei militare.

Diplomatul, care a tradus pentru restul participanţilor o parte din discursul lui Putin, a insistat că „ocuparea Ucrainei nu intră în planurile” Rusiei şi a dat asigurări că intervenţia îşi are justificare în Carta Naţiunilor Unite, cu toate că însuşi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, afirmase contrariul.

În discursul său, Nebenzia a dat vina în repetate rânduri pentru situaţie pe guvernul ucrainean, pe care l-a acuzat că şi-a intensificat „provocările” în estul ţării, unde Moscova a recunoscut independenţa autoproclamată a celor două „republici” separatiste, Doneţk şi Lugansk. Pentru Rusia este fundamental să-şi protejeze populaţia în aceste zone, a subliniat Nebenzia, care a acuzat SUA şi ţările europene că ignoră situaţia şi se ghidează doar după interesele lor geostrategice.

Agenţia dpa a remarcat că, prin vocea lui Nebenzia, Rusia a dat vina pe Ucraina pentru propria sa acţiune militară în Donbas. „Rădăcina crizei de astăzi în privinţa Ucrainei o reprezintă tocmai acţiunile Ucrainei, care ani la rând şi-a încălcat obligaţiile în conformitate cu pachetul de măsuri de la Minsk” (acordurile de la Minsk – n.r.), a insistat Nebenzia.

Nebenzia a mai spus că Rusia vizează „junta aflată la putere la Kiev”.

„Nu suntem agresivi faţă de poporul ucrainean, ci faţă de junta la putere la Kiev”, a spus el la încheierea discursului său în faţa Consiliului de Securitate al ONU, potrivit AFP.

Ambasadorul Ucrainei la ONU, Serghei Kisliţia, care a vorbit imediat după Nebenzia, a transmis Consiliului de Securitate al ONU că Putin a declarat „război ţării mele”.

„Când am ajuns aici, acum o oră şi ceva, intenţionam să-l rog pe ambasadorul rus să-mi confirme oficial că trupele ruseşti nu vor începe să tragă asupra ucrainenilor astăzi şi să continue cu ofensiva. A devenit inutil acum 48 de minute, deoarece acum circa 48 de minute preşedintele dumneavoastră a declarat război Ucrainei”, a declarat înaltul diplomat ucrainean.

Declarațiilor oficialilor ONU vin după ce Vladimir Putin a anunțat atacul asupra Ucrainei susținând că armata ucrainiană trebuie „să depună armele”.

Preşedintele rus s-a adresat militarilor ucraineni spunându-le că părinţii şi bunicii lor nu au luptat „pentru ca voi să puteţi ajuta neonaziştii”. El a adăugat că doreşte să încerce să demilitarizeze şi să „denazifice” Ucraina.

Totodată, deși Rusia este agresorul unei țări independente, Putin a indicat că responsabilitatea pentru orice vărsare de sânge va fi pe conştiinţa regimului ucrainean. Din punctul său de vedere, acţiunile Rusiei reprezintă auto-apărare în faţa ameninţărilor şi a unor probleme mai mari decât cele actuale.

Citește și:

Leave a Comment