Share

UE va propune subvenţii pentru firmele care reduc utilizarea de gaze

În timp ce Putin dă asigurări că Rusia va livra gaze către UE, europenii pregătesc soluții pentru reducerea consumului și utilizarea altor combustibili.

Jurnaliștii Reuters scriu că Uniunea Europeană (UE) va anunţa astăzi planuri de urgenţă privind diminuarea cererii de gaze în următoarele luni.

Totodată, oficialii de la Bruxelles avertizează ţările membre că, fără reduceri semnificative în prezent, nu vor reuşi să-şi asigure combustibilul în următoarea iarnă, dacă Rusia opreşte livrările.

Europa se grăbeşte să-şi umple capacităţile de stocare a gazelor înaintea iernii şi să-şi facă provizii, în cazul în care Moscova restricţionează şi mai mult livrările, ca represalii pentru sprijinirea Ucrainei. Deja grupul rus Gazprom a oprit livrările de gaze în unele state membre UE, iar oficialii blocului comunitar avertizează că sunt posibile şi alte reduceri.

Comisia Europeană ar urma să ceară statelor să se pregătească de astfel de scenarii reducând utilizarea gazelor. Proiectul UE, consultat de Reuters, va propune o ţintă voluntară pentru ţările membre UE de reducere a cererii de gaze în următoarele opt luni. Propunerea trebuie adoptată de statele membre ale blocului comunitar, care sunt în mare parte responsabile pentru propriile lor politici energetice.

Printre propuneri se află acordarea de subvenţii financiare firmelor care reduc utilizarea gazelor, folosirea ajutoarelor de stat pentru a încuraja industriile să treacă la alţi combustibili şi campanii de informare pentru a le cere cetăţenilor să reducă încălzirea şi folosirea aparatelor de aer condiţionat.

Putin: Gazprom îşi va îndeplini pe deplin obligaţiile privind livrarea de gaze

În același timp, preşedintele rus, Vladimir Putin, a dat asigurări că Gazprom îşi va îndeplini pe deplin obligaţiile faţă de partenerii săi.

„Gazprom şi-a îndeplinit, continuă să-şi îndeplinească şi îşi va îndeplini pe deplin obligaţiile, dacă cineva are nevoie de el”, a afirmat Putin într-o conferinţă de presă susținută la Teheran.

„Nu există nicio îndoială că partenerii noştri dau vina sau încearcă să dea vina pe Rusia şi Gazprom pentru toate greşelile lor”, a adăugat Vladimir Putin.

„Gazprom este gata să pompeze atât cât este necesar”, a continuat el, indicând că occidentalii sunt în dificultate pentru că au impus sancţiuni împotriva Moscovei şi au „închis” canalele de livrare a hidrocarburilor.

Gazprom a redus livrările de gaze prin Nord Stream 1 cu 60% în ultimele săptămâni, invocând absenţa unei turbine Siemens aflate în mentenanţă în Canada.

Citește și:

Leave a Comment