Share

BMW Seria 5 Touring are deja prețuri pentru România deși va ajunge pe piețele europene abia în mai

A şasea generaţie BMW Seria 5 Touring va fi disponibilă pentru prima dată cu un sistem de propulsie electric, păstrând însă şi versiunile de motorizare diesel.

Conform producătorului german, a şasea generaţie BMW Seria 5 Touring aduce în premieră o combinaţie unică de motorizări electrice, diesel, benzină şi plug-in hybrid. Vine cu elemente sofisticate de dinamică şi confort, dar şi cu un pachet de tehnologii de asistare a condusului şi funcţii digitale, de la asistarea parcării la schimbarea benzii prin privirea în oglinda retrovizoare. Toate acestea se adaugă spațiului asigurat de caroseria Touring.

Având la bază o platformă flexibilă, mașina poate fi asamblată în variante cu motoare diesel sau alimentate cu benzină, plug-in hybrid şi sisteme de propulsie electrice pe o singură linie de producţie la uzina BMW Group din Dingolfing. Lansarea în Germania, România şi multe alte ţări europene, precum şi Japonia va fi relizată în mai 2024. Alte pieţe vor urma în iunie.

Grație importanței pe care BMW o dă pieței din România, noul BMW Seria 5 Touring are deja și prețuri pentru clienții din țara noastră. Astfel, i5 40 Touring costă 72.174 de euro, 520d Touring are un preț de 63.308 de euro, 520d xDrive Touring de 65.867 de euro, iar i5 M60 xDrive Touring de 101.626 de euro.

Proporţiile alungite, dinamice, şi suprafeţele proiectate generos caracterizează exteriorul noului BMW Seria 5 Touring. În comparaţie cu predecesorul său, noul vehicul este mai lung cu 97 de milimetri (5.060 mm), mai lat cu 32 de milimetri (1.900 mm) şi mai înalt cu 17 milimetri (1.515 mm). Modelul are cel mai lung ampatament din clasa lui, crescând cu 20 de milimetri până la 2.995 mm.

Partea frontală distinctivă prezintă o interpretare modernă a farurilor duble emblematice şi a grilei BMW. Două elemente LED aproape verticale servesc drept semnalizatoare, respectiv, lumini de zi. În partea laterală grafica ferestrelor şi spoilerul lung de pe acoperiş accentuează designul sportiv şi elegant în două volume. Pasajele puternic sculptate ale roţilor spate, împreună cu luneta plată, subliniază statura lată a automobilului. O bară cromată în formă L împarte stopurile LED, care se extind mult pe lateralele automobilului.

Dotările standard ale noului Seria 5 Touring includ jante din aliaj uşor, în dimensiuni de 18 inchi şi 19 inchi, pentru modelele electrice şi plug-in hybrid. Jantele din aliaj, cu dimensiune de până la 21 de inchi, sunt disponibile opţional. Caracterul dinamic al noului BMW Seria 5 Touring poate fi subliniat şi mai mult cu pachetele opţionale M Sport, M Sport Pro şi M Carbon Exterior. Ca vârf de gamă, BMW i5 M60 xDrive Touring vine standard cu elemente de caroserie ale pachetului M Sport şi exprimă clar dinamica sa remarcabilă.

În interior, în centrul cockpitului se află ecranul central curbat BMW. Monitorul de informaţii de 12,3 inchi (31,24 cm) şi display-ul central cu o diagonală a ecranului de 14,9 inchi (37,85 cm) formează o reţea de afişaje complet digitală. Ambianţa premium modernă din interior este completată de noile scaune sport oferite standard, de volanul mai plat în partea de jos, şi de elementul de iluminare LED BMW Interaction Bar opţional. Noua generație oferă mai mult spaţiu pentru picioare, umeri şi coate, în special în spate, precum şi un confort acustic optimizat.

O deschidere mai largă a portbagajului, combinată cu un prag coborât, facilitează depozitarea bagajelor mari. Indiferent de tehnologia lor de propulsie, toate variantele noului BMW Seria 5 Touring au un volum al portbagajului care poate fi extins de la 570 până la 1.700 de litri. Se remarcă aici integrarea exemplară a tuturor sistemelor de propulsie, inclusiv cele plug-in hybrid, fără ca acestea să aibă un impact asupra spaţiului interior.

BMW i5 Touring, disponibil în două variante

Noul BMW i5 Touring este primul model premium electric din mediul său concurenţial. Va fi disponibil de la început în două versiuni. În cazul i5 M60 xDrive Touring două unităţi de propulsie compacte pe punţile faţă şi spate formează împreună o tracţiune integrală electrică cu până la 442 kW/601 CP. Cu M Launch Control sau M Sport Boost activate, cuplul sistemului este crescut la 820 Nm. Modelul de top accelerează de la 0 la 100 km/h în 3,9 secunde, iar viteza maximă este limitată electronic la 230 km/h.

Singurul motor electric al BMW i5 eDrive 40 Touring este situat pe puntea spate şi generează o putere maximă de 250 kW/340 CP şi un cuplu maxim de până la 430 Nm cu funcţia Sport Boost sau Launch Control. BMW i5 eDrive 40 Touring accelerează de la 0 la 100 km/h în 6,1 secunde.
În cazul ambelor versiuni bateria de înaltă tensiune integrată compact în podea are o capacite netă de 81,2 kWh. Pe lângă motoarele electrice eficiente, generarea adaptivă şi tehnologia pompei de căldură pentru încălzirea şi răcirea interiorului, motorul şi bateria de înaltă tensiune contribuie la capacitatea de a rula pe distanţe lungi. Autonomia determinată în procedura de testare WLTP este de la 445 până la 506 kilometri pentru BMW i5 M60 xDrive Touring şi de la 483 până la 560 de kilometri pentru BMW i5 eDrive 40 Touring.

Bateria poate fi încărcată la o sursă de curent alternativ cu o putere de până la 11 kW ca variantă standard şi până la 22 kW ca opţiune. Mult mai important, încărcarea se poate face și la o sursă curent continuu cu o putere de până la 205 kW. Managementul termic anticipativ pentru bateria de înaltă tensiune optimizează eficienţa atunci când se utilizează staţii de încărcare rapidă. Optimizarea curbei de încărcare menţine puterea ridicată pe o plajă mai mare de timp şi asigură timpi mai buni de încărcare.

Toate motoarele diesel disponibile pentru noul BMW Seria 5 Touring sunt combinate cu tehnologia mild-hybrid 48V şi o transmisie Steptronic cu opt trepte. Motorul cu patru cilindri al modelelor BMW 520d Touring disponibile la lansarea pe piaţă şi BMW 520d xDrive Touring generează o putere maximă de 145 kW/197 CP şi un cuplu maxim de 400 Nm. Portofoliul de sisteme de propulsie va fi completat în vara anului 2024 cu un motor diesel cu şase cilindri în linie. Totodată, vor urma două variante cu cea mai recentă generaţie de propulsie plug-in hybrid.

Sisteme de asistență inovatoare pentru BMW Seria 5 Touring

Sistemele de condus şi parcare semiautomatizate disponibile standard sau opţional pentru noul BMW Seria 5 Touring stabilesc standarde în mediul competitiv prin gama lor de fiabilitate a funcţiilor şi beneficiile de zi cu zi. Punctul de atracţie al gamei este Driving Assistant Professional, care include asistentul de control al direcţiei şi al benzii şi controlul distanţei cu funcţie Stop & Go. În SUA, Canada şi Germania este disponibil Highway Assistant, care scuteşte conducătorul de sarcinile de direcţie pe autostrăzi cu benzi direcţionale separate structural. La viteze de până la 130 km/h este posibil să luaţi mâinile de pe volan şi să le poziţionaţi confortabil, atâta timp cât urmăriţi îndeaproape traficul. De asemenea, sistemul include asistentul unic de schimbare activă a benzii, cu activare prin privire în oglinda retrovizoare (funcţie disponibilă momentan într-un număr limitat de pieţe).

Noul BMW Seria 5 Touring include asistentul de parcare, asistentul de tractare şi camera de asistenţă pentru marşarier ca dotări standard. Cu ajutorul asistentului de parcare Professional opţional, parcarea automată şi manevrele de până la 200 de metri pot fi controlate din exteriorul maşinii folosind un smartphone.

Sistemul de afişare şi operare iDrive îmbunătăţit, bazat pe BMW 8.5 oferă un ecran de pornire reproiectat şi funcţia de acces rapid „QuickSelect”. Combinaţia dintre ecranul central curbat BMW şi Asistentul Personal Inteligent BMW este concepută pentru operarea tactilă şi prin limbaj natural. Sistemul de infotainment al noului BMW Seria 5 Touring este completat de o serie de servicii digitale atractive. Pachetul Connected Professional oferă o gamă de aplicaţii YouTube şi Video cu conţinut internaţional şi specific ţării pentru streaming video pe displayul central. Noul BMW iDrive permite, de asemenea, utilizarea unei forme inovatoare de jocuri în maşină cu platforma AirConsole.

Citește și:

Leave a Comment