Share

Chinezii de la Geely, nouă achiziție în industria auto europeană

Grupul chinez Zhejiang Geely Holding a anunțat preluarea unui pachet de 7,6% din acțiunile producătorului european Aston Martin.

Aflată într-o situație financiară dificilă, compania Aston Martin a găsit sprijin în China. Zhejiang Geely Holding Group a preluat un pachet de 7,6% din acțiunile companiei britanice.

Achiziția este o nouă mișcare neașteptată a lui Li Shufu, miliardarul proprietar al Geely, prin care acesta își extinde imperiul auto către Europa. Geely deține, de asemenea, Volvo Cars și Lotus Cars și are o participație la grupul Daimler.

„Așteptăm cu nerăbdare să explorăm oportunități potențiale de colaborare cu Aston Martin, în timp ce compania continuă să-și execute strategia de a obține o creștere durabilă pe termen lung și o profitabilitate crescută”, a declarat CEO-ul grupului Geely, Donghui Li.

Atât Geely cât și Aston Martin au preferat să țină secretă valoarea tranzacției. Totuși, pe baza prețului de închidere al acțiunilor Aston Martin pe 28 septembrie, participația preluată de chinezi este evaluată la 7,55 miliarde de lire sterline. În același timp, Aston Martin a finalizat o majorare de capital de 654 de milioane de lire sterline pentru a-și reduce datoriile și a investi în noi modele.

Succesul repurtat de Geely este surprinzător mai ales că grupul chinez și-a mai arătat anterior interesul pentru a prelua o participație la Aston Martin, dar negocierile s-au încheiat fără succes. Conform Reuters, odată cu această colaborare, Geely își dorește ca Aston Martin să colaboreze îndeaproape cu Lotus Cars, potențialul parteneriat mergând până la utilizarea unor componente și chiar platforme tehnice comune.

Citește și:

Leave a Comment