Share

Modelele smart vor fi produse în China. Daimler și Geely vor deține jumătate din firma constructoare

Marca smart devine chineză. Germanii de la Daimler și chinezii de la Geely au încheiat un acord prin care se va forma o nouă firmă deținută în părți egale, iar modelele mărcii vor fi produse în China.

Grupul auto german Daimler a anunţat încheierea unei alianţe cu grupul auto chinez Geely, proprietarul mărcii Volvo, pentru a produce împreună în China, începând din anul 2022, următoarea generaţie de automobile marca smart.

Anunţul oficial confirmă declaraţiile făcute anterior de surse sindicale de la uzina Daimler de la Hambach (Moselle, estul Franţei), privind oprirea producţiei modelului Smart la această uzină şi transferul producţiei în China la Geely.

„Este vorba de un nou capitol în istoria smart”, a comentat directorul grupului Daimler, Dieter Zetsche, într-un mesaj publicat pe contul său de LinkedIn.

Cei 800 de salariaţi ai uzinei de la Hambach au obţinut garanţii din partea conducerii Daimler că niciun loc de muncă nu va fi pus în pericol de această modificare de strategie.

„Niciunul dintre colegii noştri de la smart nu îşi va pierde locul de muncă”, a subliniat Dieter Zetsche.

Uzina de la Hambach ar urma să aibă „un nou rol în reţeaua de producţie internaţională a Mercedes-Benz şi va construi un automobil electric din gama premium”, a precizat constructorul auto.

În ceea ce priveşte modelele smart, grupul Geely, al cărui proprietar Li Shufu este unul dintre principalii acţionari de la Daimler, şi constructorul auto german „vor înfiinţa o societate mixtă deţinută în proporţii egale pentru a permite expansiunea smart sub formă de marcă pur electrică”, a detaliat Daimler.

Designul viitoarelor smart va fi asigurat de Mercedes, iar dezvoltarea tehnică de Geely. Automobilele vor fi produse în China pentru piața mondială şi vor începe să fie vândute în 2022. Pe lângă uzina de la Hambach, automobilele smart sunt produse în prezent și la uzina de la Novo Mesto, Slovenia. Despre rolul acestei uzine în viitor, Zetsche nu a dat detalii.

În luna mai 2018, Daimler a anunţat că va investi 500 milioane de euro în uzina de la Hambach pentru a produce, începând din 2020, un model electric Mercedes-Benz. Constructorul auto german nu a oferit detalii cu privire la performanţele financiare ale mărcilor sale, însă potrivit cotidianului Handelsblatt, modelele smart generează pierderi, spre deosebire de berlinele şi SUV-urile foarte profitabile ale mărcii Mercedes-Benz.

©Lifenews.ro – Articolele lifenews.ro pot fi preluate în limita a 500 de caractere și doar cu acordul redacției.

Leave a Comment