Share

Carrefour rămâne francez. Miliardarul canadian Bouchard caută alte ținte

Opoziția guvernului de la Paris a blocat preluarea Carrefour de către grupul canadian Alimentation Couche-Tard. Dispus să plătească peste 16 miliarde de euro pentru retailerul francez, miliardarul Alain Bouchard caută alte ținte pentru extindere.

Sunt puțini cei care au auzit de Alain Bouchard. Mult mai discert decât alți miliardari, acesta controlează, printre altele, grupul canadian de distribuţie Alimentation Couche-Tard, o afacere care, în 1980, însemna doar un magazin alimentar în Quebec. Ei bine, acum, grupul canadian care include atât magazine cât și benzinării are o valoare de piață de 33 de miliarde de dolari, iar directorii săi negociază nu mai puțin de 66 de noi achiziții. Una dintre acestea era, până ieri, grupul francez Carrefour.

Setea de extindere și diversificare a portofoliului deținut de Bouchard vine chiar din modelul său de business care, cel puțin teoretic, pare depășit. În majoritatea cazurilor, centrele Alimentation Couche-Tard includ, atât benzinării cât și magazine universale astfel încât șoferii care își alimentează mașinile ajung să cumpere tot felul de alte produse. Lucrurile funcționează și în sens invers: clienții magazinelor alimentează și mașinile. Este, dacă vreți, modelul pe care par să îl împrumute Petrom și Auchan în România.

Cum viitorul mașinilor este, că place sau nu, electric, felul în care face afaceri Alimentation Couche-Tard pare depășit. Asta neînsemnând că grupul fondat de Alain Bouchard nu se pregătește să instaleze stații de încărcvare pentru acestea lângă magazinele sale. Totuși, în căutarea schimbării modelului de business, miliardarul canadian a lansat cu câțiva ani în urmă o campanie puternică de achiziții, una dintre ținte fiind, Carrefour. Doar că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg.

Alimentation Couche-Tard a încercat preluarea Carrefour

Pe 13 ianuarie, jurnaliștii Blommberg scriau că sursele lor susțin că lanţul canadian de magazine de proximitate Alimentation Couche-Tard Inc. analizează o posibilă preluare a grupului francez de distribuţie Carrefour SA, prezent şi pe piaţa din România.

La câteva ore după articolul Bloomberg, oficialii Carrefour confirmau că există discuții „într-un stadiu preliminar” cu canadienii de la Alimentation Couche-Tard, adăugând și că demersul este unul „amical”.

Confirmarea negocierilor a atras rapid atenția guvernului francez care s-a declarat mai întâi îngrijorat de soarta celor 105.000 de angajaţi ai Carrefour din Franţa, iar, mai apoi, și-a exprimat o fermă poziție contra preluării prin ministrul economiei, Bruno Le Maire.

„Poziţia mea este un nu politicos, însă este un răspuns clar şi definitiv”, a declarat vineri Bruno Le Maire într-un interviu pentru postul de televiziune BFMTV, după ce miercuri a spus că nu este „favorabil apriori” unei astfel de operaţiuni în numele securităţii alimentare a francezilor.

„Ceea ce este în joc este securitatea alimentară a ţării noastre… securitatea alimentară este un subiect strategic şi de aceea nu ne dorim să fie vândut un mare retailer francez”, a susţinut Bruno Le Maire, adăugând și că „grupul Carrefour este unul dintre cei mai mari angajatori privați din Franţa, cu circa 100.000 de salariaţi și este responsabil pentru aproape 20% din distribuţia de alimente”.

Ca urmare a acestui refuz clar al guvernului francez și în ciuda faptului că eventuiala preluare se desfășura între două entități private, canadienii de la Alimentation Couche-Tard au decis, conform Reuters, să renunțe la achiziție.

De altfel se pare că guvernul de la Paris ar fi putut bloca tranzacția printr-o lege care controlează investiţiile străine și care îi permite să blocheze operaţiunile de preluare în industria agro-alimentară. „Avem la dispoziţie un instrument juridic, aş prefera să nu fiu nevoit să îl utilizez”, a menționat ministrul francez al Economiei, adăugând că o va face dacă va fi nevoie.

Citește și:
– Benzinăriile în epoca mașinilor electrice. Exemplul norvegian

Înainte de a își retrage oferta de preluare a Carrefour, miliardarul Alain Bouchard pare să fi avut o întâlnire privată cu Bruno Le Maire. Cel puțin asta susțin sursele Reuters care arată și că, la această întâlnire, Bouchard ar fi promis că grupul canadian va investi trei miliarde de euro în Carrefour şi va păstra locurile de muncă timp de doi ani. În plus, canadianul ar fi promis că noua entitate rezultată în urma fuziuni va fi listată atât la bursa de la Toronto cât și la cea de la Paris, iar actualul director al Carrefour, Alexandre Bompard, şi omologul său de la Alimentation Couche-Tard, Brian Hannasch, urmau să fie co-directori generali la noua entitate.

Cu toate acestea, ministrul francez al Economiei şi-a reiterat opoziţia faţă de preluarea Carrefour de către o companie străină adăugând că orice astfel de tranzacţie este imposibilă înaintea alegerilor prezidenţiale din 2022.

Alimentation Couche-Tard a devenit un adevărat imperiu pe segmentul magazinelor de proximitate după ce a preluat o serie de rivali, mai întâi din Canada și, din 2001, din SUA. Un acord cu Carrefour i-ar fi permis să îşi extindă prezenţa în Europa, unde grupul francez are peste 2.800 de supermarketuri şi 703 hypermarketuri, precum şi în America Latină, unde Carrefour are magazine în Argentina şi Brazilia.

Citește și:

Leave a Comment