Share

Banca Mondială: Avans cu 3,5% al economiei românești în 2021

Banca Mondială (BM) a schimbat estimările privind evoluția economiei românești reducând procentul de creștere pentru 2021 de la 4,9% la doar 3,5%.

Raportul privind perspectivele economiei, întocmit de Banca Mondială, menționează o creștere cu 3,5% a economiei românești în acest an, după o contracţie de 5% în 2020. În ediția din octombrie 2020 a raportului BM era estimată o creștere cu 4,9% în 2021, după un declin de 5,7% în 2020.

Conform specialiștilor BM, după creșterea de 3,5% din acest an, economia românească ar urma să se majoreze cu 4,1% în 2022.

În ceea ce priveşte Europa şi Asia Centrală (ECA), în care este inclusă şi România, Banca Mondială se aşteaptă ca economia acestei regiuni să înregistreze un avans moderat de 3,3% în acest an şi subliniază că acest scenariu este condiţionat de distribuţia unui vaccin eficient la începutul lui 2021 în economiile avansate, pe marile pieţe emergente precum şi în economiile în curs de dezvoltare, inclusiv în Rusia, şi în a doua parte a anului şi în alte ţări. De asemenea, scenariul pleacă de la ipoteza că tensiunile geopolitice nu vor escalada în regiune.

Creştere economică mondială de doar 4% în 2021

Banca Mondială şi-a revizuit în jos şi prognozele privind creşterea economică mondială înregistrată în 2021, până la 4% de la 4,2% cât estima anterior, după o contracţie de 4,3% în 2020, şi a avertizat că o creştere a cazurilor de infecţie cu COVID-19 şi întârzierile în distribuirea vaccinurilor ar putea limita revenirea din acest an la doar 1,6%.

„Pentru a depăşi impactul pandemiei este nevoie de eforturi pentru a îmbunătăţi mediul de afaceri, a creşte flexibilitatea pe piaţa muncii şi a consolida transparenţa şi guvernanţa”, a declarat David Malpass, preşedintele Băncii Mondiale.

Banca Mondială avertizează că perspectivele pe termen scurt sunt foarte incerte şi sunt posibile diferite scenarii. “Un scenariu pesimist, în care infecţiile continuă să crească şi lansarea vaccinului este întârziată, ar putea limita expansiunea globală la 1,6% în 2021. În schimb, un scenariu optimist în care pandemia este controlată cu succes şi vaccinarea se face cu rapiditate, creşterea economiei mondiale ar putea accelera până la 5%”, se arată în cel mai recent raport al instituţiei financiare internaţionale.

Grupul Băncii Mondiale, una dintre cele mai mari surse de finanţare şi expertiză pentru ţările în curs de dezvoltare, ia măsuri rapide şi complexe pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să îşi consolideze reacţia faţă de provocările generate de pandemie.

Leave a Comment