Autoritățile au luat, tardiv, măsuri pentru a rezolva înghesuiala din vama Nădlac I
După ce vămile din vestul țării au fost luate cu asalt de mii de români dornici să revină acasă, iar la Nădlac I au izbucnit inclusiv proteste spontane, autoritățile au decis să creeze culoare ca la aeroport.
Datele oficiale ale Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) arată că în ziua de 16 mai au intrat în țară 16.164 de persoane. Potrivit IGPF, fluxul de la frontiera cu Ungaria, din 16 mai 2020, a fost de 21.142 persoane, dintre care 10.909 au intrat în ţară şi 10.233 au ieşit din România. De asemenea, pe 16 mai au fost trimise spre izolare, în urma verificărilor făcute în linia a doua, cu sprijinul DSP, 7.999 de persoane.
Cum fluxul a depășit cu mult capacitatea de prelucrare a autorităților române, mai ales în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac I, autorităţile din Arad au amenajat culoare asemănătoare celor din aeroporturi, măsura fiind luată pentru a se putea menţine distanţa între oameni, în condiţiile în care Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a atras atenţia că există risc de răspândire a noului coronavirus.
Şeful DSP Arad, Horea Timiş, a declarat duminică, pentru Agerpres, că a cerut autorităţilor să ia măsuri pentru a se păstra distanţa între cei care tranzitează graniţa, pentru că sute de persoane se înghesuiau la ghişeele poliţiştilor de frontieră pentru efectuarea formalităţilor.
„Există un risc real când aceşti oameni stau atât de înghesuiţi. Răbdarea lor este de înţeles, având în vedere că mulţi vin de pe teritoriul Ungariei cu diverse mijloace de transport până la trei sau cinci kilometri de graniţa română, de unde vin pe jos cu bagaje. Sunt obosiţi, stau cu orele la graniţă, este o aglomeraţie cum nu s-a prevăzut. În urma solicitării noastre, s-a reuşit formarea unor culoare în zig-zag, ca la aeroport, pe o distanţă de aproximativ 50 de metri, iar oamenii stau acum la distanţă de cel puţin un metru. Au fost aduse şi mese în spaţiul exterior, astfel că poliţiştii de frontieră nu mai fac formalităţile doar la tonete şi se trece mai repede. Controalele epidemiologice continuă, fiecare persoană trece pe la un cadru medical”, a declarat astăzi pentru Agerpres șeful DSP Arad, Horea Timiş.
Conform sursei citate, au fost cazuri de persoane care au leşinat din cauza oboselii sau deshidratării, după multe ore de aşteptat la graniţă.
„Am fost nevoiţi să cerem echipaje SMURD, care au sosit şi acordă asistenţă celor cu probleme. DSP Arad a cumpărat şi apă îmbuteliată, care este distribuită celor care tranzitează frontiera. Am suplimentat personalul medical, însă atât cât ne-a permis organizarea autorităţilor, pentru că, dacă nu se pot realiza mai multe culoare pentru verificări, este inutil să avem foarte mulţi medici”, a spus Timiş.
Șeful DSP Arad: „Este incredibil în ce condiţii vin acasă aceşti oameni”
Şeful DSP Arad a solicitat autorităţilor „să găsească soluţii care să fie aplicate încă de pe teritoriul ungar, pentru ca cetăţenii români care vin în ţară să nu mai treacă prin astfel de greutăţi”.
„Este incredibil în ce condiţii vin acasă aceşti oameni, din punct de vedere medical este o traumă fizică şi psihică. Oamenii sunt epuizaţi, după drumuri lungi până acasă şi aşteptări şi mai lungi la graniţă. Deshidratarea şi starea lor de oboseală ridică un înalt risc pentru sănătate. Am făcut eforturi şi am preluat din aceste grupuri gravidele şi copii sub trei ani, pentru a nu mai sta la cozile foarte mari”, a mai spus Timiş.
Conform Poliţiei de Frontieră Arad, 1.140 de persoane au intrat în ţară pe jos, prin PTF Nădlac I, în ultimele 24 de ore.
La ora 16.00 a zilei de duminică, 17 mai, timpul de aşteptare pentru intrarea în ţară prin PTF Nădlac I era de opt ore, iar la Nădlac II de cinci ore. La ieşirea din ţară, se aştepta o oră la Nădlac I şi 30 de minute la Nădlac II.
Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Arad, Dan Monoranu, a declarat și el că sunt păstrate echipaje la cele două puncte de frontieră, pentru a se menţine ordinea publică, dar până în prezent nu a fost necesară intervenţia forţelor de ordine.