Share

Asta se mânca în perioada comunistă. Concurs inedit cu rețete

În cadrul unui concurs inedit în care locuitorii municipiului Zalău au fost provocaţi să prepare mâncare cu ingrediente utilizate în perioada comunistă, printre rețete s-au numărat parizer pane, pastă de slănină sau tort de mămăligă cu silvoiţă.

Concursul a fost organizat de Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău şi, potrivit managerului instituţiei, Corina Bejinariu, a avut, dincolo de rețete, rolul de a strânge împreună comunitatea locală în jurul unui subiect comun – mâncarea.

„Ne-am gândit la un eveniment care să ne adune, să fim împreună, să petrecem o seară împreună şi am considerat că nimic ne poate aduna mai bine decât mâncarea, pentru că, trebuie să fiţi de acord cu mine, mâncarea anulează toate diferenţele şi toate diferendele. Aşa că ne-am gândit că un asemenea eveniment, în care să veniţi cu preparatele dumneavoastră, să vă puneţi la bătaie competenţele, priceperile, amintirile legate de perioada regimului comunist, noi să vedem cât de pricepuţi sunteţi şi câtă nostalgie vă stârneşte mâncarea, gustul, savoarea – ne-am gândit că cea mai bună formulă este un concurs”, a precizat, în deschiderea evenimentului, Corina Bejinariu.

Organizatorii şi-au propus să premieze cel mai savuros preparat, cea mai povestită şi cea mai ieftină reţetă.

Premiul pentru cel mai savuros preparat a fost câştigat de o tocăniţă de cartofi cu carne de porc, cea mai povestită reţetă a fost un tort de mămăligă cu nuci şi silvoiţă (gem de prune), iar titlul de cea mai ieftină reţetă a fost câştigat de pâinea cu ulei şi zahăr.

De asemenea, organizatorii au premiat şi un tânăr bucătar, un băiat ce a pregătit „tomaj”, respectiv o supă scăzută cu tăieţei.

Câştigătorii au fost recompensaţi cu şorţuri de bucătărie, preparate tradiţionale din Sălaj şi vase de gătit ceramice tradiţionale.

Leave a Comment