Târguri de tradiții și gastronomice cu ocazia zilei de Sf. Dumitru
Cum în acest sfârșit de săptămână românii ortodocși sărbătoresc ziua Sfântului Dumitru, în mai multe localități din țară se desfășoară, pe lângă slujbele bisericești, evenimente conexe care includ târguri de tradiții și gastronomice.
La București, târgul de Sfântul Dumitru va avea loc, de vineri până duminică, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” și își va introduce vizitatorii în atmosfera târgurilor de altădată.
Printre evenimentele care se regăsesc în programul târgului se numără: Festivalul-concurs naţional de muzică bisericească „Lăudaţi pe Domnul!”, organizat de Patriarhia Română, în parteneriat cu Muzeul Satului; Nunta din Oaş – reconstituită cu fast de Ansamblul folcloric naţional „Transilvania” din Baia Mare; muzică religioasă interpretată de Grupul Psaltic Tronos al Patriarhiei Române, coordonat de arhidiaconul Mihail Bucă.
Duminică, de sărbătoarea Sfântului Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucureştiului, va avea loc Sfânta Liturghie la Biserica Turea din Satul Nou (zona sud a muzeului), la fel ca în vremurile de odinioară, iar după slujbă este programată o şezătoare la care vor participa reprezentanţii comunităţii din Avrig şi Ansamblul folcloric „Purtata Avrigului”.
Gelu Voicu şi Ansamblul „Teleormanul”, urmaţi de ansambluri aparţinând minorităţilor germane şi greceşti, precum şi ansambluri din oraşele Shumen şi Varna din Bulgaria vor anima atmosfera de târg.
Ziua se va încheia cu muzică jazz susţinută de Grupul Ploieşti Jazz Trio – al Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploieşti.
În fiecare zi a evenimentului vor avea loc ateliere de creaţie pentru copii, părinţi şi bunici, în limita a 10 locuri pentru fiecare atelier, prin care vizitatorii pot face cunoştinţă cu tainele meşteşugurilor populare. Înscrierile se pot face la adresa de email programe.culturale@muzeul-satului.ro.
Din târg vor putea fi cumpărate produse din gastronomia tradiţională şi produse bio (colaci, cozonaci, pâine cu maia, miere şi produse apicole, vin, bragă), dar şi conserve de toamnă (murături, zacuscă, dulceaţă).
Sf. Dumitru, sărbătorit și în Parcul Național
Show-uri gastronomice şi specialităţi inedite vor putea fi găsite la Festivalul Tradiţiilor de Sfântul Dumitru. Evenimentul are loc, de joi până duminică, în Parcul Naţional din Capitală.
Vizitatori de toate vârstele vor găsi o paletă gastronomică diversificată, din care nu vor lipsi plăcinte munteneşti, veritabilele poale-n brâu moldoveneşti, plăcintele dobrogene cu brânză, alături de cozonaci, dulciuri şi dulceţuri, miere, siropuri şi sucuri naturale, brânzeturi şi afumături, jamboane, cârnaţi, mici, costiţe, ciolane şi multe alte cărnuri aromate, stropite din belşug cu vin, ţuica fiartă şi bere.
Din oferta festivalului nu vor lipsi preparatele la grătar, sărmăluţele cu mămăliguţă, plăcintele maramureşene sau pâinea coaptă în cuptor.
Copiii se vor putea răsfăţa cu chips pe băţ, din cartofi naturali, cu waffe cu tot soiul de umpluturi dulci, clătite cu gemuri naturale şi numeroase tipuri de gogoşi – cu sau fără topping, sucuri multicolore la dozator, vată pe băţ, acadelele rotunde uriaşe, turtă dulce, ciocolată artizanală sau batoane din seminţe, fructe confiate şi nuci.
Tot pentru cei mici, organizatorii precizează că va fi amenajat şi un parc de distracţii.
Meşterii populari sunt şi ei prezenţi cu cele mai frumoase cadouri şi exponate lucrate manual cu multă măiestrie, ii cu motive tradiţionale, obiecte de ceramică pictată, din lemn sculptat, straie şi podoabe tradiţionale.
Parada Tramvaielor de Epocă
Societatea de Transport Bucureşti (STB) a anunțat că trei tramvaie însoţite de personaje îmbrăcate în costume de epocă vor circula în centrul Capitalei duminică, în intervalul orar 11:00 – 13:00, cu ocazia sărbătorilor Sfântului Mare Mc. Dimitrie şi a Sfântului Dimitrie cel Nou.
„Parada Tramvaielor de Epocă este eveniment social-cultural organizat în fiecare an cu ocazia sărbătorilor Sfântului Mare Mc. Dimitrie, izvorâtorul de mir şi a Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor. Vehiculele vor străbate centrul Capitalei şi vor fi însoţite de personaje îmbrăcate în costume de epocă, personaje care vor interacţiona cu publicul călător. Astfel, în ziua de 27 octombrie 2019, trei tramvaie vor circula pe traseul Depoul Piaţa Victoriei, Bulevardul Iancu de Hunedoara, Şos. Ştefan cel Mare, Obor, Calea Moşilor, Piaţa Sfântul Gheorghe şi retur, în intervalul orar 11.00 – 13.00”, detaliază reprezentanții STB.
Vehiculele care participă la paradă sunt tramvaie modificate în cadrul Uzinei de Reparaţii a STB SA. Din convoi va face parte tramvaiul tip V056, fabricat în anul 1956 prin modernizarea tramvaiului Doyle-Thompson. Acesta are 13 locuri pe scaune şi o capacitate de 16 călători. Tramvaiul a circulat în Bucureşti până în anul 1981.
Un alt tramvai din cadrul paradei, tip EP/V3A, a fost produs în anul 1976, prin modernizarea, tot în cadrul Uzinei de Reparaţii, a tramvaiului Electroputere Craiova (fabricat în 1955). Tramvaiul are 20 de locuri pe scaune şi o capacitate de 156 călători şi a circulat în Bucureşti până în anul 2002.
Cel de-al treilea tramvai va fi Rathgerber tip 3.16, fabricat în perioada 1966-1969, intrat în inventarul STB (fostă RATB) în anul 1999. Tramvaiul, care are 40 de locuri pe scaune şi o capacitate de 151 călători, a circulat în Bucureşti până în anul 2002, după care a fost transformat în vagon tip cofetărie, în cadrul Uzinei de Reparaţii a STB.