Share

Aramco, foarte aproape de a prelua 10% din Horse Powertrain, divizia de motoare termice a Renault și Geely

Gigantul energetic Saudi Aramco va anunța în aceste zile preluarea unei participații de 10% în Horse Powertrain, companie producătoare de motoare termice și sisteme hibride de propulsie fondată de Renault și Geely care are activități și în România.

Intenția lui Luca de Meo, CEO-ul grupului Renault, de forma o companie de motoare termice și sisteme hibride, în colaborare cu chinezii de la Geely și saudiții de la Aramco este cunoscută de mult timp. Totuși, de-a lungul ultimelor luni – deși Renault a „rupt” din grup divizia de motoare termice dând naștere companiei Horse, iar, ulterior, aceasta a devenit parte a Horse Powertrain alături de Aurobay, producătorul de motoare termice al grupului Geely – Aramco a întârziat să intre în acționariatul noii companii.

Conform Bloomberg, care citează persoane apropiate potențialei tranzacții, în următoarele zile – chiar până la finalul lui iunie – Aramco va face publică preluarea a 10% dintre acțiunile Horse Powertrain, împlinind astfel visul lui Luca de Meo și intrând în colaborare directă cu Renault și Geely pentru dezvoltarea de motoare termice alimentate cu combustibili sintetici.

Tranzacția ar urma să evalueze Horse Powertrain la aproximativ 7,4 miliarde de euro, Renault și Geely păstrând fiecare câte 45% din companie.

Este important de menționat că, deși în primăvara lui 2023 Aramco semnase o scrisoare de intenție cu privire la preluarea a 20% dintre acțiunile Horse Powertrain, acum pare a fi gata să își asume doar 10% din noua entitate.

„Această scrisoare de intenție reprezintă un reper major al angajamentului nostru permanent față de dezvoltarea tehnologiilor de transport și constituie o platformă pentru susținerea eforturilor de cercetare și dezvoltare ale Aramco în domeniul soluțiilor de motorizare inovatoare. Colaborarea noastră cu Renault și Geely va susține dezvoltarea sistemelor de propulsie pentru întreaga industrie auto și se va încadra în demersurile mai largi de dezvoltare a operațiunilor noastre la nivel global”, declara în primăvara anului trecut, cu ocazia semnării scrisorii de intenție, Mohammed Y. Al Qahtani, Aramco Executive Vice President of Downstream.

Investiția Aramco va susține dezvoltarea Horse Powertrain și va contribui la cercetarea și dezvoltarea unor soluții de combustibili sintetici și a unor tehnologii de nouă generație în domeniul propulsiei cu hidrogen.

Toto atunci, Luca de Meo menționa că „intrarea Aramco (n.n. = în acționariat) reprezintă un aport unic de know-how care va ajuta la dezvoltarea unor inovații revoluționare în domeniul combustibililor sintetici și ai hidrogenului”.

Aramco este o companie globală din domeniul energiei și al produselor chimice care realizează o optime din producția mondială de petrol și dezvoltă noi tehnologii în domeniul energiei.

Horse Powetrain în România

La finalul lunii mai 2024, la aproape 1 an de când grupul Renault a anunțat, pe 1 iulie 2023, formarea companiei Horse, producător de sisteme de propulsie termice și hibride, aceasta a început colaborarea cu grupul Geely prin formarea Horse Powertrain Limited.

În urma acordurilor semnate pe 11 iulie 2023 de către Renault Group și Geely, și după ce a obținut aprobarea autorităților abilitate, Horse Powertrain Limited a fost înființată oficial pe 31 mai 2024, fiecare grup deținând o participație de 50% în noua entitate. Noua companie are sediul la Londra, în Marea Britanie.

Horse Powertrain va deveni furnizor pentru mai mulți clienți industriali, inclusiv Renault Group, Geely Auto, Volvo Cars, Proton, Nissan și Mitsubishi Motors Company.

Noua companie, care are încă din prima zi la dispoziție toate resursele diviziei Horse a grupului Renault și pe cele ale Aurobay, divizie a grupului chinez Geely. Astfel, Horse Powertrain Limited va activa în 17 uzine din întreaga lume, cinci centre de cercetare-dezvoltare și va avea 19.000 de angajați.

Conform datelor furnizate de oficialii Renault la formarea Horse, dintre cei 19.000 de angajați ai noii entități 9.000 vin din cadrul grupului Renault. Iar dintre aceștia, circa 2.000 sunt români.

O discuție purtată de LifeNews.ro cu înalți oficiali ai grupului Renault – Gilles Le Borgne, vicepreședinte executiv inginerie Renault Group, Denis le Vot, CEO global al mărcii Dacia și Christophe Dridi, vicepreședinte Global Access și Dacia – a relevat faptul că din România sunt preluate părți din două activități: cea de inginerie și cea de producție a motoarelor.

„În zona de inginerie (n.n. – RTR) vorbim despre 450 de angajați dintr-un total de 1.700. Iar la uzina de motoare și cutii de viteze circa 1.500 în care intră atât cei de la producție, cât și cei de la verificarea calității și așa mai departe. Vorbim despre oameni implicați în activitatea desfășurată la uzinele de motoare și cutii de viteze din Mioveni. În total, noua companie Horse va prelua ceva mai puțin de 2.000 dintre actualii angajați ai Renault din România”, a explicat directorul executiv al mărcii Dacia la nivel global, Denis le Vot.

Șeful global al mărcii Dacia a completat explicând că „avantajul colaborării cu Geely în domeniul motoarelor este că avem produse complementare. Noi avem motoare mici, ei mari. Colaborând, putem să oferim tehnologia noastră multor producători de mașini. Motoarele Horse vor putea fi utilizate și în cazul Dacia și în cel al Volvo. De altfel, nu mai vorbim despre motoare Dacia, Renault sau Geely, ci despre motoare Horse. Nu cred că vom vedea un motor de origine Geely în echiparea Dacia pentru că, așa cum spuneam, ei au propulsoare mari. Un PHEV de 2.0 litri nu se încadrează în filosofia Dacia”.

În România, Horse își va desfășura activitatea de cercetare – dezvoltare în centrul de inginerie Renault Techonologie Roumanie (RTR) și în uzinele de motoare, cutii de viteze și turnătoria aparținând până acum Uzinei Mecanice și de Șasiuri Dacia (UMCD) și Renault Mecanique Roumanie (RMR).

Citește și:

Leave a Comment