Share

Alegeri locale în Moldova: Primarul în exerciţiu al Chişinăului, spre un nou mandat

Într-un scrutin foarte important pentru Republica Moldova, mai puţin de jumătate din totalul celor cu drept de vot au participat la alegerile locale. Chișinăul rămâne cu fostul primar.

Mai puţin de jumătate din totalul cetăţenilor cu drept de vot ai Republicii Moldova au participat la alegerile locale desfăşurate duminică pe întreg teritoriul ţării, mai puţin în aşa-zisa republică separatistă Transnistria.

Datele centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC) după încheierea procesului de votare arată că, din totalul celor 2.760.930 de alegători înscrişi în listele electorale, doar 1.147.394 şi-au exprimat dreptul de vot, ceea zece reprezintă 41,4%.

Rata de participare la vot la nivel naţional este mai mică decât în 2019, atunci când a fost înregistrată o prezenţă la urne de 41,68%.

În Chişinău, prezenţa la vot a fost de 40,95%, numărul votanţilor fiind de 266.947. Alegătorii au putut vota până la ora 21.00.

Pentru ca alegerile să fie validate, prezenţa la vot într-o localitate trebuie să depăşească 25% din totalul alegătorilor înscrişi pe listele electorale.

În ceea ce priveşte alegerile pentru funcţia de primar în cele 898 de localităţi ale Republicii Moldova, este desemnat câştigător candidatul care întruneşte 50%+1 din voturi. În cazul absenţei unei majorităţi simple, primii doi concurenţi, care au obţinut cel mai mare număr de voturi, se califică în turul al doilea, care va avea loc pe 19 noiembrie.

Primarul în exerciţiu al municipiului Chişinău, Ion Ceban, a obţinut cele mai multe voturi în urma centralizării rezultatelor de la 110 din totalul celor 305 secţii de votare din capitala Republicii Moldova.

Potrivit datelor centralizate de Comisia Electorală Centrală, Ceban, care candidează din partea Mişcării Alternativa Naţională, al cărei preşedinte este, a fost susţinut de 42.936 alegători, respectiv 52.79% din totalul cetăţenilor care şi-au exprimat dreptul de vot în Chişinău.

Pe locul al doilea se situează candidatul partidului de guvernământ, Partidul Acţiune şi Solidaritate, Lilian Carp, care a fost votat de 21.997 alegători (27.04%).

Pe poziţia a treia se află candidatul Partidului Socialist din Republica Moldova, cu 3.694 voturi (4.54%), iar pe locul al patrulea – Victor Chironda din partea Platformei Dreptate şi Adevăr, cu 3.063 voturi (3.77%).

Alegerile locale de duminică din Republica Moldova au fost invalidate în opt din cele 898 localităţi în care s-a desfăşurat scrutinul, ca urmare a unei prezenţe la urne sub 25%, a anunţat, duminică seară, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman.

Potrivit sursei citate, în aceste localităţi vor fi organizate peste două săptămâni noi alegeri, însă cu aceiaşi candidaţi şi cu aceleaşi consilii şi birouri electorale.

„Am constatat că din cele 898 de localităţi din ţară, în opt dintre acestea avem o prezenţă la urne sub 25 de procente. Aceste localităţi sunt satul Sămănanca – raionul Orhei, satul Cunicea – raionul Floreşti, comuna Nicolaevca – raionul Floreşti, satul Chirsova- Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuzia, satul Aluatu – raionul Taraclia, satul Cotovscoe – Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuzia, comuna Salcia – raionul Taraclia şi satul Chioselia Rusă – Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuzia. Conform Codului electoral, alegerile pot fi considerate valabile dacă la ele participă mai mult de o pătrime de alegătorii înscrişi în listele electorale”, a afirmat Caraman.

De asemenea, localităţile Chioselia Rusă şi Cotovscoe au rămas fără candidat la funcţia de primar, după ce Partidul “Şansă” a fost exclus din alegerile locale de duminică, a anunţat preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman.

Potrivit sursei citate, cele două localităţi aveau înregistrat câte un singur candidat la funcţia de primar, iar aceştia au fost excluşi din alegeri în baza unei decizii adoptate vineri de Comisia pentru Situaţii Excepţionale.

Toate candidaturile depuse de Partidul Politic “Şansă” la alegerile locale de duminică din Republica Moldova au fost anulate, a anunţat, vineri, premierul Dorin Recean.

Potrivit acestuia, decizia a fost adoptată de Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova, „în baza faptului că au fost identificate activităţi de influenţare a proceselor electorale pe teritoriul ţării în scopul promovării intereselor statului străin, Federaţia Rusă, prin intermediul unui grup criminal organizat, condus de cetăţeanul Ilan Şor, prin Partidul Politic Şansa”.

Leave a Comment