Share
După Renault, justiția franceză acuză și Volkswagen de înșelăciune

După Renault, justiția franceză acuză și Volkswagen de înșelăciune

La doar o zi după ce au acuzat grupul francez Renault că a înșelat în privința emisiilor produse de mașinile diesel, procurorii francezi aduc acuzații similare celor de la Volkswagen.

Grupul Volkswagen este încă departe de a fi scăpat de problemele cauzate de scandalul Dieselgate. După ce au plătit despăgubiri în Statele Unite și au înfruntat justiția germană, cei de la Volkswagen se văd acum nevoiți să răspundă în fața procurorilor francezi.

Ca și în cazul Renault cu doar o zi în urmă justiția franceză a impus Volkswagen să plătească o cauțiune de 10 milioane de euro și să asigure o garanție bancară alte 60 de milioane.

Deși nu există încă o reacție oficială a grupului german, faptul că Volkswagen a acceptat să plătească daune în SUA pentru acuze similare face ca sarcina judecătorilor francezi să fie mult mai ușoară.

După declanșarea scandalului Dieselgate, grupul Volkswagen a plătit până acum despăgubiri de circa 32 de miliarde de euro, iar noi procese sunt declanșate de utilizatori ai mașinilor implicate în speță.

Anterior, aceeași acuzație a dus la ample investigații în Germania și chiar la înfățișări la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, însă aceste cercetări s-au încheiat în 2018 și, respectiv, 2020. Ca urmare, oficialii Volkswagen consideră că o dublă sentință pentru aceeași infracțiune nu este posibilă.

Este important de menționat că verificările anchetatorilor francezi vizează, pe lângă grupurile Renault și Volkswagen, și PSA Peugeot-Citroen și Fiat Chrysler, entități care au fuzionat formând grupul Stellantis.

Volkswagen recuperează 288 mil. euro de la foștii săi directori

Dincolo de problemele din Franța, grupul Volkswagen a anunțat astăzi că a ajuns la un acord cu fostul său CEO, Martin Winterkorn, și alți trei foști directori cu privire la compensații pentru implicarea lor în scandalul Dieselgate.

Acordul prevede ca grupul german să primească despăgubiri totale de 288 de milioane de euro. Conform companiei, Winterkorn a acceptat să plătească despăgubiri pentru 11,2 milioane de euro, Rupert Stadler, fost CEO al diviziei Audi, a acceptat să plătească 4,1 milioane de euro, Wolfgang Hatz, fost inginer șef al grupului, va plăti 1,5 milioane de euro, iar fostul șef de dezvoltare al Audi, Stefan Knirsch, va plăti 1 milion de euro.

Producătorul auto a anunțat că va primi, de asemenea, 270 de milioane de euro din asigurările de răspundere ale directorilor săi.

Citește și:
– TEST Renault Arkana: Hibrid în toate privințele

Un alt fost șef al grupului german, Ulrich Hackenberg, a refuzat să accepte o înțelegere și, ca urmare, Volkswagen face pregătiri pentru acțiuni în justiție împotriva sa.

Hackenberg a părăsit producătorul auto în 2015 după ce a fost suspendat în urma scandalului și a fost înlocuit de Knirsch. Pe măsură ce investigațiile au continuat și Knirsch a plecat din cadrul grupului în septembrie 2016.

Plățile compensatorii trebuie acum aprobate la reuniunea anuală a grupului Volkswagen din 22 iulie 2021.

Citește și:

Leave a Comment