Share
Comisia Europeană finanțează cu 47 mil. euro construcția unui nou spital cu 850 de paturi la Cluj

Comisia Europeană finanțează cu 47 mil. euro construcția unui nou spital cu 850 de paturi la Cluj

Comisia Europeană (CE) a anunțat că va utiliza 47 de milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională pentru construirea şi echiparea unui spital de urgenţă în Cluj.

Proiectul se referă la un spital cu aproape 850 de paturi, cu echipamente de un nivel tehnologic ridicat, pentru a asigura o calitate mai bună a îngrijirii de urgenţă şi acces la servicii medicale care salvează vieţi în special pentru cetăţenii din regiunea de nord-vest a României. Spitalul va oferi îngrijire de nivel secundar şi terţiar, dar şi îngrijiri medicale de bază şi servicii de bază, cum ar fi chirurgie generală şi medicină internă.

Spitalul va aparţine de o reţea de spitale regionale de urgenţă, care vor îmbunătăţi sistemul de sănătate din România şi vor asigura o abordare multidisciplinară în cazul tratării cazurilor complexe. Mai mult, acest proiect va spori accesul la sistemul de îngrijire a sănătăţii pentru oamenii care locuiesc în zonele rurale sau în cele defavorizate.

De asemenea, va ajuta la asigurarea unor diagnostice şi tratamente timpurii şi, prin urmare, va ajuta la reducerea ratei mortalităţii şi a dizabilităţilor pe termen lung.

Nu în ultimul rând, spitalul va fi un mediu de lucru atractiv pentru doctori şi asistente, ajutând la contracararea exodului de personal medial din regiune.

Noul spital, operațional în 2026

Conform oficialilor CE, proiectul ar urma să devină operaţional în 2026, informează Comisia Europeană.

„O calitate mai bună a vieţii cetăţenilor, indiferent unde locuiesc ei, este prioritatea de bază a politicii de coeziune a UE. Permiţând asigurarea de servicii adecvate tuturor pacienţilor, inclusiv a celor care locuiesc în zone rurale izolate, acest proiect contribuie la obiectivul de a nu lăsa pe nimeni în urmă în domeniul sănătăţii, ceea ce este important în special în timpul unei pandemii globale”, a declarat Elisa Ferreira, comisarul european pentru coeziune şi reforme.

Leave a Comment