Share
Ministrul francez al Economiei: „Renault se luptă să supravieţuiască”

Ministrul francez al Economiei: „Renault se luptă să supravieţuiască”

Veștile rele despre problemele grupului Renault, cel care deține compania românească Automobile Dacia, continuă să apară. După ce au fost anunțate disponibilizări în Slovenia și presa a scris despre închiderea unor uzine din Franța, ministrul francez al Economiei a declarat că „Renault se luptă să supravieţuiască”.

Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei, a declarat pentru cotidianul Le Figaro, că grupul Renault se luptă să supravieţuiască în contextul crizei coronavirusului, adăugând însă că producătorul auto trebuie să îşi asume unele angajamente cu privire la menţinerea în Franţa a celor mai avansate activităţi tehnologice.

„Cu privire la gravitatea crizei precum şi cu privire la situaţia companiilor, eu voi continua să spun adevărul: Renault se luptă să supravieţuiască”, a spus Bruno Le Maire.

Garantarea împrumutului pentru Renault nu a fost încă semnată

Axat mai degrabă pe problema potențialei închideri a unor uzine din Franța de către Renault și de poziția statului – care este acționar important al companiei -, interviul a scos la iveală o nuanțare a acestei teme în declarațiile oficialilor de la Paris.

Astfel, Bruno Le Maire a explicat că încă nu a semnat pentru garantarea de către stat a împrumutului în valoare de cinci miliarde de euro solicitat de Renault băncilor, susținând că a solicitat la rândul său câteva garanții grupului francez. Printre acestea nu se numără însă cea de a nu închide uzine din Franța și nici cea de a repatria o parte din producție, ci aceea de a menține în Hexagon producția mașinilor avansate tehnologic și a departamentelor de cercetare – dezvoltare.

„Continuăm discuţiile în cadrul planului de sprijinire a industriei auto. Cerem constructorilor să îşi asume angajamente în trei direcţii: vehiculele electrice, respectarea sub-contractanţilor şi menţinerea în Franţa a celor mai avansate activităţi tehnologice”, a mențiomnat ministrul francez al Economiei.

Potrivit presei franceze, Renault intenţionează să închidă mai multe uzine din Franţa, printre care cele de la Flins și Dieppe. Un plan concret în acest sens ar trebui anunțat până la finalul lui mai.

Surse citate de Reuters au declarat la începutul acestei săptămâni că Renault a ajuns la un acord cu băncile pentru un împrumut garantat de stat în valoare de cinci miliarde de euro. Acest împrumut garantat de stat, la care Renault lucrează de aproximativ o lună, ar urma să fie în scurt timp supus aprobării Consiliului de Administraţie, înainte de a fi aprobat oficial de Ministerul de Finanţe.

Bruno Le Maire a mai declarat că răspunsul Franţei la cea mai gravă recesiune postbelică a constat în ajutoare şi garanţii de stat în valoare de 450 miliarde de euro, adică 20% din PIB. Guvernul de la Paris se aşteaptă ca a doua economie a zonei euro să înregistreze o contracţie economică de cel puţin 8% în acest an iar deficitul bugetar să ajungă la un maxim istoric de 9% din PIB.

Citește și:

Leave a Comment