Share
Alitalia, pe cale de a fi naționalizată și mutată din alianța cu AirFrance – KLM în cea cu Lufthansa

Alitalia, pe cale de a fi naționalizată și mutată din alianța cu AirFrance – KLM în cea cu Lufthansa

Aflată deja într-o situație aparent fără ieșire și lovită de noua criză din transportul aerian, compania Alitalia se află foarte aproape de o naționalizare care ar putea veni la pachet cu trecerea din SkyTeam în alianța rivală, Star Alliance.

Ministerul italian al industriei a anunţat în această săptămână că guvernul va injecta cel puţin trei miliarde de euro în operatorul aerian Alitalia, pregătind planul pentru naţionalizarea companiei aeriene care se confruntă cu grave dificultăţi financiare.

Autorităţile de la Roma se pregătesc să reia controlul companiei aeriene naționale după 11 ani de conducere privată cu multe sincope şi trei încercări eşuate de restructurare.

De asemenea, guvernul italian a fost forţat să anuleze planificata vânzare a companiei aeriene deoarece problemele Alitalia au fost exacerbate de măsurile adoptate pentru a ţine sub control pandemia.

Din primul pachet de stimulare a economiei, în valoare de 25 miliarde de euro, Guvernul a alocat 500 milioane de euro pentru întregul sector aerian, majoritatea banilor mergând către Alitalia.

„Intenţia executivului nu este să facem o altă salvare. Obiectivul nostru este să relansăm operatorul aerian”, a afirmat Stefano Patuanelli, ministrul Industriei.

Conform acestuia, noua Alitalia va continua să opereze cu actuala flotă (n.n. – sub 100 de aeronave), „dar va trebui să fim pregătiţi să adăugăm noi avioane”. Ministrul a adăugat că guvernul ia în considerare extinderea diviziei cargo.

Luna trecută, comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager, a declarat că are o poziţie „neutră” în privinţa planurilor Italiei de a naţionaliza Alitalia. Aprobarea propusei tranzacţii ar putea depinde mai mult „de modul în care este realizată” şi „dacă este făcută la preţul pieţei”, ceea ce înseamnă „destul de puţin” în actualele circumstanţe.

Alitalia, de la SkyTeam la Star Alliance

În acest context, cotidianul italian Il Sole 24 Ore, scrie astăzi că Guvernul italian evaluează câţiva candidaţi pentru a conduce noua companie de stat care va asigura funcţionarea Alitalia. Printre candidaţi se află fostul director al Fiat Chrysler Automobiles, Alfredo Altavilla.

Mai mult decât atât, jurnaliștii italieni susțin că guvernul ia în considerare schimbarea parteneriatului Alitalia cu Air France – KLM și Delta Air Lines (SkyTeam) în favoarea unei alianţe cu gruparea dominată de Lufthansa și United Airlines (Star Alliance).

Citește și:

Leave a Comment