Share
Ludovic Orban: Firmele cărora le-a scăzut cifra de afaceri cu 25% vor fi ajutate în baza unei declarații pe propria răspundere

Ludovic Orban: Firmele cărora le-a scăzut cifra de afaceri cu 25% vor fi ajutate în baza unei declarații pe propria răspundere

În această dimineață, premierul Ludovic Orban a anunțat principalele măsuri luate de Guvern pentru a susține firmele afectate de pandemia de coronavirus. Acestea au fost împărțite în două categorii.

Conform lui Ludovic Orban a fost luată decizia de a plăti din bugetul Fondului de Șomaj al statului „75% din salariul brut, cât este practic indemnizația lunară pentru șomaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut”.

De asemenea conform oficialului, „avem două categorii de angajatori. Prima este aceea care a fost afectată direct de măsurile restrictive dispuse de autorități în situația de urgență. Dau exemplu hoteluri, restaurante, cafenele, instutuții care organizează spectacole, care au suspendat activitatea pe perioada situației de urgență. Aceste companii, ca urmare a măsurilor restrictive adoptate de autorități este clar că nu își pot plăti angajații. Ca atare, salariații acestor companii vor beneficia de plata indemnizației pentru șomajul tehnic de 75% de la stat”.

„A doua categorie de companii sunt cele care nu au fost afectate direct de măsurile autorităților, dar au fost afectate de diferite consecințe ale epidemiei de coronavirus. Pentru a beneficia de ajutor pentru a își putea plăti salariații, aceste companii vor trebui să depună o declarație pe propria răspundere, iar condiția de acordare a ajutorului este să le fi scăzut veniturile, să le fi scăzut cifra de afaceri, cu un procent de minimum 25%”, a declarat primul ministru.

Orban consideră că în acest moment e mai utilă plata șomajului tehnic

Ludovic Orban a explicat și de ce a fost luată o astfel de măsură și nu una activă de susținere a salariilor. „Am adoptat această măsură în acest fel pentru că am avut în analiză și o măsură activă de susținere a companiilor pentru plata salariilor. Dar am fi obligat angajații să se ducă la muncă. Am considerat că, pe moment, pentru situația de urgență, este mult mai utilă măsura de a plăti șomajul tehnic pentru a evita contactele sociale”, a menționat Orban.

“Am decis, prin ordonanţă de urgenţă, să majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri prin intermediul Fondului de garantare. Majorarea plafonului am putut să o facem în primă fază cu 5 miliarde (de lei – n.r.). Suntem pregătiţi să majorăm acest plafon cu încă 5 miliarde dacă e necesar şi, de asemenea, dacă va fi necesar, să ne ducem până la o majorare cu 15 miliarde a plafonului de garantare. Practic, garantăm credite pentru investiţii şi pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda pentru ambele produse este subvenţionată în proporţie de 100%. De asemenea, garanţia funcţionează pentru 90% din credite în cazul creditelor până într-un milion şi garanţia va fi de 80% pentru creditele de este un milion”, a mai declarat primul ministru.

El a adăugat că s-a mai stabilit să se asigure rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde lei pentru a asigura injecţii de capital către companii, pentru a le putea permite celor care îşi desfăşoară activitatea să beneficieze de fondurile necesare pentru funcţionare.

„De asemenea, am stabilit ca la rectificarea bugetară să asigurăm creşterea bugetului alocat pentru decontarea concediilor medicale. Se ştie că, încă de la preluarea guvernării, am găsit o situaţie în care decontările concediilor medicale care au fost plătite de angajatori şi trebuie să le asigurăm angajatorilor sumele pe care le-au cheltuit, rambursarea sumelor pe care le-au cheltuit pentru plata concediilor medicale. Înregistrau o întârziere de până la un an. Ne-am propus să alocăm sumele de bani pentru decontarea sumelor cheltuite de angajator pentru plata concediilor medicale, astfel încât să beneficieze companiile de acest influx de capital de care au nevoie în această perioadă”, a spus Ludovic Orban.

Aseară, și ministrul de Finanțe, Florin Câțu a dat detalii despre posibilitatea Guvernului de a susține plata șomajului tehnic.

Citește și:

Leave a Comment