Share
Epidemia de coronavirus poate pune lacăt micilor afaceri

Epidemia de coronavirus poate pune lacăt micilor afaceri

Turism, transport, restaurante, presă, comerț sau evenimente, sunt doar câteva dintre domeniile expuse major la criza economică provocată de coronavirus. În general, toate afacerile care nu se desfășoară online au de suferit și pot ajunge până la a fi închise rezultând disponibilizări importante de personal.

Companiile din domeniul turismului sunt primele care au lansat apeluri de ajutor în pragul crizei economice pare gata să înceapă. Desigur, mult mai vizibile și potente, companiile mari au ajuns pregnant în atenția publicului, însă mult mai grav afectate și cu un rism major de a dispărea de pe piață sunt micile afaceri cu doar câțiva angajați. Însă nu doar turismul se află în prima linie a potențialei crize economice.

Companiile de transport persoane și chiar mărfuri sunt și ele vizate de un puternic recul, iar micile afaceri din presă – publicații cu echipe de 5 până la 10 jurnaliști – nu au nici ele mari șanse. Ca și firmele care organizează evenimente sau desfășoară comerț în magazine fizice. Desigur, principala „vină” a acestor domenii este că nu se pot extinde doar online, iar lipsa acestui segment din portofoliu, pe fondul afluxului tot mai mic de persoane dispuse să iasă din case, este criminalul tăcut care le poate transforma în victime. Iar viteza cu care se extinde criza nu permite schimbarea bruscă a modului de a face afaceri.

Nici deținătorii de mici restaurante sau baruri nu au prea multe șanse de a trece fără să disponibilizeze personal peste problemele cauzate de epidemia generată de Covid-19.

Un studiu realizat în aceste zile de platforma de rezervări hoteliere TravelMinit.ro arată că aproximativ 86% dintre hotelieri consideră că epidemia de coronavirus constituie o ameninţare reală pentru turismul intern, în condiţiile în care hotelierii au înregistrat deja un număr considerabil mai mic de rezervări pentru lunile martie şi aprilie, iar în ultima săptămână s-au înregistrat şi primele anulări de sejururi.

Potrivit aceluiaşi studiu, cea mai mare scădere a numărului de rezervări faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut a fost constatată pentru perioada Paştelui (76,7%), urmată de mini-vacanţa de 1 Mai şi sezonul de vară. „Se observă, astfel, că turiştii tind să fie reticenţi cu privire la vacanţele din perioada imediat următoare, însă se menţin optimişti cu privire la sezonul de vară. Aproximativ 86% dintre hotelieri consideră că cele mai afectate perioade sunt luna martie şi aprilie”, menționează cei de la TravelMinit.ro.

În studiu se precizează că anulările au fost în mare majoritate din partea turiştilor români (79,1%), iar 66% dintre partenerii care au răspuns studiului Travelminit consideră că nu există posibilitatea de a revinde camerele rămase libere după anulări. Totodată, 84,3% dintre respondenţi au şi anulat cel puţin o rezervare din cauza răspândirii coronavirusului, 55,2% dintre vacanţele anulate fiind în străinătate, 36,1% pe teritoriul României, iar în 8,7% dintre cazuri rezervările anulate erau atât în ţară, cât şi externe.

Conform studiului, pentru a creşte numărul de rezervări pentru lunile aprilie – mai, hotelierii sunt deschişi implementării unor politici flexibile de rezervare – 41,3% dintre hotelieri sunt dispuşi să prelungească perioada de plată a avansului, 36,2% să ramburseze avansul plătit integral/parţial într-un termen stabilit, iar 34,6% chiar ar renunţa la avans pentru a creşte numărul rezervărilor. Este însă posibil ca această flexibilitate să nu fie suficientă.

De asemenea, organizaţia Hospitality Culture Institute a realizat și ea un studiu care arată că industria ospitalităţii este puternic afectată de răspândirea coronavirusului, în condiţiile în care companiile din sector se aşteaptă la scăderea cu 50-60% a veniturilor.

Hotelurile, transporturile şi agenţiile de turism raportează scăderi masive ale rezervărilor şi anulări ale evenimentelor. Odată cu acestea, industria de food-service resimte un impact major.

Astfel, în ultimele două săptămâni a fost înregistrată o scădere de peste 20% a consumului în restaurante în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit estimărilor Hospitality Culture Institute, primul institut independent de cercetare, training şi consultanţă din România care studiază piaţa şi trendurile din HoReCa.

În mod direct, scăderea înregistrată fost preluată în parte de zona de delivery şi take away, iar pe măsură ce panica se instalează, ritmul de scădere a vânzărilor se intensifică şi poate ajunge la 50-60%.

Acest trend de scădere a consumului de mâncare gătită şi băuturi afectează sustenabilitatea business-urilor, preponderent ale celor care au cheltuieli principale chiria şi cheltuielile cu personalul. Peste 70% din piaţa de HoReCa se află în spaţii închiriate, potrivit studiului menţionat.

„În faţa unei asemenea ameninţări pentru întreaga industrie de profil, este foarte important să transmitem un semnal de siguranţă şi încredere, astfel încât operatorii să adopte toate măsurile posibile de prevenţie”, au declarat reprezentanţii Hospitality Culture Institute.

Situații similare și chiar tragice se întrevăd și în sectorul de transport persoane sau chiar mărfuri, acolo unde micile firme fie își țin pe traseu vehicule goale, fie au trimis deja angajații acasă în concedii fără plată.

Salvați micile afaceri!

O altă analiză publicată astăzi de analiștii Frames dezvăluie că peste 1 milion de angajați din economia românească riscă să intre în șomaj sau să fie disponibilizați, iar zeci de mii de firme și PFA-uri să se închidă care urmare a „coronacrizei” care afectează deja semnificativ România. În numai câteva zile, sute de firme, în special din zona serviciilor către populație, organizării de evenimente și din HORECA și-au suspendat activitatea, fapt care va genera consecințe economice semnificative pe lanțurile de business.

„Dincolo de măsurile administrative, sanitare, care au legătură cu stoparea epidemiei, autoritățile trebuie să intervină pentru salvarea business-ului românesc, mai ales a microîntreprinderilor și PFA-urile din domenii precum servicii, turism, presă, transporturi, comerț, evenimente, HORECA, care trec prin clipe grele. Acestea au nevoie de la Guvern de decizii urgente de ajutor, în special în zona de fiscalitate”, afirmă analiștii Frames.

Potrivit acestora, economia se află cu spatele la zid. „95% dintre firmele din România sunt microîntreprinderi care au 1 până la 3 angajați și nu dispun de resurse financiare pentru a trece peste această perioadă de restricții. Dacă statul nu îi va ajuta fiscal, prin amânarea plății taxelor, prin credite fiscale, cele mai multe vor intra în blocaj, iar peste 1 milion de angajați vor fi afectați. Unii au fost trimiși deja în concedii fără plată, vor urma șomajul tehnic și disponibilizările”, declară Adrian Negrescu, managerul Frames.

Un sondaj realizat de firma de consultanță, la comanda Factory 4.0/Academia Industrială, în rândul a peste 300 de companii din majoritatea domeniilor de activitate, arăta zilele trecute că mediul de business a fost prins nepregătit de această criză

„Peste 70% dintre manageri declarau că nu au niciun plan de criză. Iar rezultatele negative au început să apară. Pentru că nu aveau niciun fel de buffer financiar, multe au intrat în incapacitate de plată, nu își mai pot onora plățile către parteneri, iar următorul pas va fi să nu mai poată să-și plătească salariile. Până la insolvență și faliment va mai fi un simplu pas”, a mai spus acesta.

La 31 ianuarie 2020, în economia românească erau active peste 1,3 milioane de firme și PFA-uri (72% firme)
Dintre acestea, microîntreprinderile înregistrează cel mai ridicat grad de indatorare, respectiv 99% (ca pondere a datoriilor totale in active), reprezintă singurul sector care înregistreaza o capitalizare negativă și are cea mai ridicată rată a pierderii, respectiv -4,5%.

„Microîntreprinderile, micile afaceri de cartier, cu 1-3 angajați vor fi cele mai lovite de restricții. În prezent, aceste înregistrează cea mai extinsă durată medie de încasare a creanțelor, respectiv 233 de zile, cu două luni mai mare decât cea inregistrată înainte de criza financiară. În plus, înregistrează cel mai scăzut procent de acoperire al datoriilor totale prin cifra de afaceri, respectiv 37%”, arată analiza Frames.

În timp ce mediul de afaceri trage semnale de alarmă pe bandă rulantă, autoritățile întârzie să ia măsurile necesare pentru protejarea economiei.

„Dacă nu vor lua măsuri urgent, falimentele se vor tine lanț, pentru că, pe lanțurile comerciale, firmele sunt mult mai dependente de parteneri decât la precedenta criză. Patronii nu au bani pentru zile negre, unii au investit cu ochii închiși în leasinguri, în chirii și planuri fanteziste, mizând pe creșterea economică. Acum, când plățile se vor face tot mai greu, ce vor face prima dată? Vor da oameni afară, tipic românesc. Iar acest lucru se va resfrânge în scăderea abruptă a consumului, iar în final în intrarea în recesiune. Nu este un scenariu fantezist, este o realitate care ne poate aștepta în maxim două luni”, afirmă analiștii.

Potrivit acestora, primele măsuri pe care statul trebuie să le ia sunt legate de amânarea termenelor de plată a taxelor salariale către buget. „Să le dăm patronilor o gură de oxigen pentru a putea plăti angajații. Un credit fiscal întins pe o perioadă de 6-12 luni este absolut necesar, mai ales pentru microîntreprinderi”, afirmă managerul Frames.

O altă măsură absolut necesară este crearea unui mecanism de finanțare cu dobândă zero a firmelor afectate de această criza economică apărută peste noapte și pentru care nimeni nu era pregătit. „Guvernul împreună cu băncile trebuie să pună la punct un program simplu și ușor de accesat pentru IMM-uri, care să se poată împrumuta rapid, fără birocrație, pentru a-și putea asigura capitalul de lucru. Dobânda trebuie să fie zero sau aproape de zero, iar perioada de acordare să fie de minim 12 luni”, spun analiștii.

Potrivit acestora, dacă băncile, care au o capitalizare optimă, și statul, care să garanteze împrumuturile, nu vor ajuta economia, întreaga Românie va avea de pierdut.

„Suntem încă în prima fază a «coronacrizei» economice. Dacă nu se iau măsuri, urmează un adevărat coșmar, cu zeci de mii de firme închise peste noapte, cu lanțuri comerciale prăbușindu-se în câteva zile, cu un șomaj care poate ajunge rapid la 10% – 12%. De pierdut vom pierde toți, patroni, angajați, bănci, stat și angajații de la stat”, a mai declarat Adrian Negrescu.

Citește și:

Leave a Comment