Share
Virusul ucigaș din China ar putea provoca pierderi de 29 de mld. USD operatorilor aerieni

Virusul ucigaș din China ar putea provoca pierderi de 29 de mld. USD operatorilor aerieni

Epidemia cauzată de virusul Covid-19 ar putea reduce cu 29 de miliarde de dolari veniturile companiilor aeriene globale.

Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA) consideră că există potenţial ca epidemia de Covid-19 să provoace anul acesta un declin de 13% al cererii pentru serviciile companiilor aeriene din Asia, în special la operatorii chinezi.

„Traficul aerian global va fi redus anul acesta cu 4,7%, fiind primul declin de la criza financiară din 2008, dar încă nu se ştie cum vor fi afectate profiturile”, a apreciat IATA. Instituţia estimează un scenariu în care impactul va fi unul de forma unei curbe în V, similar cu epidemia SARS din 2003, cu un declin semnificativ urmat de o relansare rapidă.

Marile companii aeriene globale, inclusiv British Airways, Lufthansa, Qantas, şi-au suspendat zborurile spre China,în unele cazuri până la finele lunii aprilie sau până în mai.

Restricţiile de călătorie din interiorul Chinei şi temerile privind extinderea epidemiei au afectat semnificativ zborurile interne, într-un moment în care piaţa chineză înregistra o creştere rapidă.

„Este o perioadă dificilă pentru transportul aerian global. Stoparea extinderii epidemiei este principala prioritate. Acesta va fi un an foarte dificil pentru companiile aeriene”, a avertizat directorul general al IATA, Alexandre de Juniac.

Conform prognozelor recente ale IATA, profiturile înregistrate de companiile aeriene din întreaga lume în 2019 ar urma să se situeze la 25,9 miliarde dolari, un declin de 5,1% faţă de 2018. Îmbunătăţirea câştigurilor în 2020 este condiţionată de „suspendarea ostilităţilor” în disputele comerciale globale, apreciază Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni.

IATA reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial.

Leave a Comment