Share
Carlos Ghosn: „Nu am fugit de justiţie. Am scăpat de injustiţie şi de persecuţie”

Carlos Ghosn: „Nu am fugit de justiţie. Am scăpat de injustiţie şi de persecuţie”

Carlos Ghosn, fost președinte al Nissan, dar și al alianței Renault – Nissan, fugit din arestul la dominciliu din Japonia, a declarat în conferința de presă organizată astăzi în Liban că s-a simțit „ostatic într-o ţară pe care am slujit-o timp de 17 ani” și că a fost tratat „brutal” de procurorii japonezi.

Cu prilejul primei sale apariţii publice după fuga spectaculoasă din Japonia, unde este acuzat de nereguli financiare, Carlos Ghosn a spus că nu a avut altă alegere decât să fugă din cauza acuzaţiilor „fără fundament” care i-au fost aduse şi pentru că nu avea încredere că va beneficia de un proces corect dacă va rămâne în Japonia. Fostul oficial Renault – Nissan a menționat și că, în opinia sa, procurorii japonezi s-au înţeles cu directorii Nissan pentru a-l înlătura de la conducerea companiei.

Procurorii japonezi îl acuză pe Ghosn că a omis să declare autorităţilor bursiere venituri de aproximativ 5 miliarde yeni (38 milioane euro) realizate timp de cinci ani.

„M-am simţit ca un ostatic într-o ţară pe care am slujit-o timp de 17 ani”, a spus Carlos Ghosn în faţa jurnaliștilor prezenți la conferință. „Nu am fugit de justiţie, am scăpat de injustiţie şi de persecuţie”, a continuat Ghosn, care a fost eliberat sub cauţiune în luna aprilie 2019, după ce a petrecut 130 de zile în închisoare.

În vârstă de 65 de ani, Carlos Ghosn a denunţat un complot între oficialii Nissan şi autorităţile japoneze pentru a-l da jos din funcție într-un moment în care se pregătea să organizeze o fuziune completă între Nissan şi Renault. Ghosn a promis că va furniza documente care îi vor dovedi nevinovăţia şi a dat asigurări că se va prezenta în faţa mass media din întreaga lume pentru „a-şi spăla onoarea”.

Arestarea a adus grave deservicii alianţei Renault-Nissan

Ghosn a ţinut să sublinieze faptul că arestarea sa a adus grave deservicii alianţei Renault-Nissan. „Valoarea de piaţă a Nissan a scăzut cu peste 10 miliarde dolari după arestarea mea. În această perioadă capitalizarea companiei a scăzut cu peste 40 milioane de dolari pe zi… Situaţia nu este mai bună la Renault, a cărui valoare de piaţă a scăzut, după arestarea mea, cu cinci miliarde euro, ceea ce înseamnă o scădere de 20 milioane de euro pe zi”, a susţinut Carlos Ghosn.

Începând din luna noiembrie 2018, când a fost arestat Ghosn, acţiunile Renault au pierdut 34% din valoare, iar titlurile Nissan au pierdut 38% din valoare.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drept de vot la grupul francez. Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit unul dintre cei mai mari producători mondiali de automobile.

Citește și:

Leave a Comment