Share
Ceasurile „Pilot” care au marcat anul 2019

Ceasurile „Pilot” care au marcat anul 2019

Anul 2019 a fost unul fast pentru pasionații de ceasuri. Iar dacă ne referim strict la cei atrași de piesele pentru piloți, nu mai puțin de cinci ceasuri interesante – de la Mühle Glashütte AOPA AeroSport Limited Edition și Breitling Aviator 8 B01 Chronograph 43 Curtiss Warhawk, până la Graham Chronofighter Vintage D-Day și IWC Pilot’s Watch Timezoner Chronograph Edition „80 Years Flight to New York” – au fost lansate pentru a le încânta simțurile.

Printre reperele anului 2019 s-a numărat cea de-a 75-a aniversare a invaziei din Normandia. Ziua Z a schimbat radical soarta celui de-al doilea război mondial. Graham, brand elvețian cu pedigree britanic, a onorat victoria istorică a armatelor aliate prin lansarea Chronofighter Vintage D-Day. Cu o carcasă din oțel de 44 de mm, ceasul este animat de calibrul G1747, bazat pe ETA 7750. Pe cadranul în alb și negru este evidențiată clar „D-Day” (Ziua Z) exact sub logo-ul Graham de la ora 12. La ora 6 este vizibil un subcadran care conține anul „1944” și ziua „6 iunie” care marchează data exactă la care forțele britanice, americane, canadiene și franceze au lansat atacuri asupra celor cinci plaje din Normandia.

Un veteran al ceasurilor „Pilot”, Breitling, a lansat în acest an colecția cu tematică militară Aviator 8 Curtiss P-40 Warhawk și, mai ales, varianta sa de 43 mm, B01 Chronograph. Aceasta este singura din colecție care deține un mecanism dezvoltat „in-house” de Breitling. Ceasornicarii s-au inspirat din designul avionului de luptă produs de Curtiss Wright între 1938 și 1944 și pilotat de faimoșii Flying Tigers. Mecanismul certificat COSC se remarcă prin funcția de cronograf, dar și prin rezerva de energie de 70 de ore.

Ca și Breitling, IWC Schaffhausen și-a făcut un renume prin colecțiile sale de ceasuri pentru piloți. Cel mai nou și mai interesant din 2019 este, fără îndoială, IWC Pilot’s Watch Timezoner Chronograph Edition „80 Years Flight to New York” – o ediție limitată la doar 80 de piese – care punctează cei 80 de ani trecuți de la călătoria scriitoruluii-aviator Antoine de Saint-Exupéry ca pasager la bordul hidroavionului francez Latécoère 521 de la Paris la New York. Aceasta a fost o etapă importantă în istoria aviației și, de asemenea, semnificativă în viața lui Saint-Exupéry, pentru că în timpul petrecut la New York a scris „Le Petit Prince”.

Noua interpretare a IWC Pilot’s Watch Timezoner Chronograph, ceas care a fost prezentat pentru prima dată în 2016, dezvăluie o carcasă de 46 mm din oțel inoxidabil cu un bezel rotativ realizat din ceramică maro și un cadran maroniu-sepia. Conform IWC aceste nuanțe amintesc de culoarea costumelor de pilot din 1939. Ansamblul este completat de o curea din piele de vițel maro cu cusături albe menite să asigure un contrast. Ceasul este animat de Calibrul IWC 89760 care asigură o rezervă de putere de 68 de ore. Mecanismul este protejat de o carcasă pe al cărei capac este gravat hidroavionul Latécoère 521.

Pentru a celebra cea de-a 30-a aniversare a colecției sale sportive Promaster, Citizen a introdus un trio de ediții limitate, dedicate pământului, apei și aerului. Cum ceasurile Pilot au o legătură directă cu aerul și cu temerarii care au curajul de a îl străpunge cu aripile avioanelor, vom lua în calcul de acestă dată doar Eco-Drive Satellite Wave GPS Promaster 30th Anniversary, ediție limitată la 1.989 de piese (1989 fiind anul în care Citizen a lansat primele modele Promaster). Carcasa sa de 47 mm este realizată din „Super Titanium”, material foarte rezistent brevetat de Citizen, iar bezelul prezintă o scală specifică aviației. Cadranul pe mai multe niveluri este inspirat din detaliile carlingilor de avioane. Mecanismul Eco-Drive cu alimentare de la lumina solară asigură o conectivitate permanentă cu echipamentele GPS și poate afișa simultan ora în două zone geografice.

Germanii de la Mühle-Glashütte au marcat în 2019 nu mai puțin de 150 de ani de la înființarea companiei și, cu această ocazie, au prezentat o ediție limitată realizată împreună cu AOPA – Asociația Proprietarilor și Piloților de Aeronave. Cum și AOPA a marcat un eveniment fericit, împlinirea a 80 de ani, piesa a fost numită AOPA AeroSport Limited Edition. Proiectat împreună cu membri AOPA, ceasul are o carcasă de 42,5 mm din oțel și un cadran pe care este vizibilă, la ora 6, emblema asociației. Limitat la 500 de unități, ceasul este animat de un calibru Sellita SW-200-1 modificat.

0000 Ceasuri Pilot

Leave a Comment