Share
Sinaia își dezvoltă transportul public prin achiziționarea a 11 autobuze hibride Mercedes-Benz Citaro

Sinaia își dezvoltă transportul public prin achiziționarea a 11 autobuze hibride Mercedes-Benz Citaro

Primăria Sinaia a semnat un acord cu importatorul autobuzelor Mercedes-Benz în România pentru achiziționarea a 11 autobuze Citaro cu sistem hibrid de propulsie. Vehiculele vor fi livrate anul viitor ca și cele comandate de Primăria Capitalei.

Mercedes-Benz România a anunțat că va livra stațiunii Sinaia 11 autobuze Citaro în baza unui contract semnat la finalul lunii noiembrie de primarul orașului, Vlad Oprea, și de Valeriu Zaharia și Bogdan Aldea, reprezentanții importatorului.

„Mobilitatea urbană reprezintă un capitol important pentru creșterea calității vieții sinăienilor, iar un transport în comun ecologic menține un oraș sănătos. Mă bucur că licitația a fost câstigată de o companie cu renume mondial pentru produsele de top”, a declarat Vlad Oprea, primarul orașului Sinaia.

În același timp, Valeriu Zaharia, directorul diviziei Trucks & Buses a Mercedes-Benz România, consideră că „este important ca municipalitățile să îmbine optim nevoile unui transport public eficient cu cele pentru conservarea mediului înconjurător, prin reducerea emisiilor. Ne bucurăm că Primăria Sinaia a identificat în noi un partener de încredere și că ne putem aduce aportul la obiectivele municipalității pe termen lung, prin intermediul autobuzelor inovatoare Mercedes-Benz Citaro Hybrid”.

Cele 11 autobuze urmează să fie livrate în cursul anului 2020. Comanda constă în opt autobuze Citaro K hybrid, cu lungimea de 10,63 m, prevăzute cu două uși, modele compacte, care oferă o bună manevrabilitate pe străzile aglomerate și înguste, respectiv, trei autobuze Citaro hybrid de 12,14 m, cu o capacitate ridicată de transport.

Autobuzele care urmează a fi livrate la Sinaia vor fi echipate cu camere video, Wi-Fi, sisteme GPS și e-ticketing și vor fi dotate cu rampă pentru persoanele cu dizabilități.

Autobuzele Mercedes-Benz Citaro Hybrid, care circulă deja în orașe europene precum Stuttgart, Cracovia, Essen, au deschis în 2019 un noul capitol al mobilității urbane și în România.

Citaro Hybrid și la București

Și Primăria Municipiului București (PMB) a semnat în acest an un contract pentru autobuze Mercedes-Benz Citaro Hybrid. Din primăvara lui 2020, pe șoselele orașului vor începe să circule primele auitobuze dintre cele 130 comandate. De altfel, întreaga comandă va fi livrată pe parcursul anului viitor.

Comanda, în valoare de 195.268.331,70 lei, fără TVA, prevede ca primul autobuz să fie livrat în luna mai 2020 pentru omologare, iar ulterior, timp de şase luni, vor fi livrate câte 20 de autobuze lunar. Ultimele 9 bucăţi vor fi recepţionate în ianuarie 2021.

Potrivit Gabrielei Firea, primarul Capitalei, autobuzele au o capacitate de până la 100 de pasageri (27 aşezaţi şi 65 în picioare) şi au următoarele dimensiuni: lungime de 12.135 mm, lăţime de 2.550 mm, înălţime de 3.120 mm, lăţime uşi de acces de 1.250 mm şi o înălţime la urcare pentru toate uşile de 320 mm. 

După ce a semnat contractul cu turcii de la Otokar pentru autobuzele deja ointrate în circulație, PMB mai are în derulare proceduri de achiziție pentru 100 de troleibuze şi 100 de autobuze electrice. Iar licitația pentru 100 de tramvaie, câștigată de turcii de la Durmazlar, este în prezent contestată de celălalt ofertant, firma românească Astra Vagoane Călători.

După câştigarea licitaţiei de către producătorul din Turcia a urmat un scandal mediatic, în care Primăria Capitalei a fost acuzată de secretizarea licitaţiei. În replică, Durmazlar a anunţat că a depus 171 de documente în cadrul licitaţiei, iar unele dintre ele conţin date confidențiale. Pe lângă cele 100 de tramvaie de 36 de metri lungime cumpărate de PMB, vor mai fi achizționate și 40 de tramvaie de 18 metri lungime.

Citește și:

Leave a Comment